Omega-3 er viktig for proteinsyntesen

Omega-3 er viktig for helsa, men visste du at det også var viktig for proteinsyntesen? Dette gjelder både unge og gamle mennesker.

090410123501-large

Viktigheten av omega-3 i et helseperspektiv er udiskutabel. Disse flerumettede fettsyrene ser ut til å spille en viktig rolle for den kardiovaskulære helsen, de virker betennelseshemmende og ser ut til å kunne påvirke genene som er involvert i kronisk inflammasjon på en positiv måte.

Som om ikke det er nok, finnes det lovende studier som viser en positiv korrelasjon mellom inntak av omega-3 og alzheimers, depresjon, åreforkalkning, og flere former for kreft.

Hva med fettforbrenningen?

Det finnes også en del studier som har undersøkt hvordan omega-3 påvirker kroppskomposisjonen (forholdet mellom muskler og fett), men majoriteten av studiene har såpass store mangler med seg, at det er for tidlig å konkludere med noe.  Det skal også nevnes at når man prater om omega-3, så handler det ikke bare om omega-3, det handler kanskje vel så mye om forholdet mellom omega3- og omega-6. Simopoulos publiserte i 2002 en studie på nettopp dette, hvor han blant annet skrev (2)

A lower ratio of omega-6/omega-3 fatty acids is more desirable in reducing the risk of many of the chronic diseases of high prevalence in Western societies, as well as in the developing countries, that are being exported to the rest of the world.

Proteinsyntesen påvirkes positivt

Flere studier viser lovende resultater i forhold til hvordan omega-3 påvirker proteinsyntesen i skjelettmuskulaturen.  Forskere tror at dette skjer gjennom aktiveringen av mTOR-70s6k signalveien, som sies å være en av de viktigste markørene for muskelvekst og for høy proteinsyntese.

I en studie fra Smith GI som ble publisert i Clin Sci, i april 2011 (”Omega 3 polyunsaturated fatty acids augment the muscle protein anabolic response to hyperaminoacidemia-hyperinsulinemia in healthy young and middle aged men and women”) ønsket forskerne å se nærmere på hvordan omega-3 påvirket muskelvekst og proteinsyntese over den 8 uker lange studien. Personene som deltok ble gitt 4g omega-3, tilsvarende 1.86g EPA og 1.5g DHA

Og resultatet? Forskerne så etter 8 uker en markant økning i proteinsyntesen i skjelettmuskulaturen

Berkhan anbefaler 2g EPA og 1,5g DHA

Martin Berkhan skriver på nettsiden sin Leangains at han finner resultatene fra studien så interessante, at han anbefaler alle å øke omega-3 inntaket sitt. Nå anbefaler også Martin alle sine klienter et omega-3 inntak på 2g EPA og 1.5g DHA / daglig. Merk deg at vi ikke prater om gram omega-3, men gram EPA/DHA.

For fiskeelskere, finnes det en oversikt over innholdet av EPA og DHA i denne tabellen:
http://www.health.gov/dietaryguidelines/dga2005/report/html/table_g2_adda2.htm

Referanser

  1. Artikkelen er basert på Martin Berkhans artikkel ”Omega-3 fatty acids for Muscle Growth: Promising potential”, og fremstår som en forkortet og redigert utgave
  2. Simopoulos. Biomed Pharmacother, 2002. The Importance of the ratio of omega6/omega3 essenstial fatty acids.
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.