Oppskrift på sukkerfri & fiberrike fastelavnsboller

Nyt dagen med disse bollene!

1713031-8-1393433589542

Som matblogger kan man ikkje unngå å komme med oppskrift på fastelavensboller til denne dagen. Desse er sukkerfri, fiberrike, luftige, saftige med litt meir protein enn den tradisjonelle oppskriften. Rett og slett en litt sunnere versjon av fastelavensboller, til dei som er interessert i det 😉 Desse smaker ikkje typisk «sunn bakst» – det smaker, lukter og ser ut som ekte gjærbakst!

Bollene er ikkje uten kveitemjøl, men eg har brukt fiberfin som er «usynlig fiber» som gjer baksten sunnere uten at det endrer på smak eller konsistens. Fiberfin er glutenfritt, bidrar til jevnere blodsukker, øker metthetsfølelsen, og er godt for fordøyelsen. Eg lagde dei også med speltmjøl istedenfor kveitemjøl for å sjå korleis resultatet blei, då blei bollane meir kompakte og ikkje like luftige, sånn at dere veit det :) Du kan erstatte fiberfin med kveitemjøl, og du kan evt. prøve deg fram med andre mjøltyper som kan gi bra resultat (ett eksempel kan vere 50/50 mellom kveitemjøl og fibra fullkornsmjøl som man kjøper på vanlige butikker)

1713031-8-1393433380811

Ingredienser, fastelavensboller, 6 stk

 • 35 g smelta smør
 • 1 dl melk
 • 1/2 pakke tørrgjør
 • 2 ss sukin+
 • 2ss sukringold
 • 1/2 ts kardemomme
 • 90 g mager kesam
 • 4 ss fiberfin
 • Kveitemjøl til riktig konsitens

Fremgangsmåte, fastelavensboller

Smelt smør, og bland deretter inn melka. La det bli ca. 40 grader (det kan du sjekke blant anna ved å ta den dråpe på innsiden av handleddet. Du skal ikkje kjenne dråpen er verken kald eller varm, da er temperaturen riktig). Visp inn tørrgjær så det løyser seg opp i melkeblandinga, deretter sukrin gold, sukrin+, kardemomme og mager kesam. Visp inn fiberfin og juster deiga med kveitemjøl til du får en deig som ikkje klistrer eller kleber. Sett til heving i bakebolle med handduk over på lunt sted 30-60 minutter.

Sett ovnen på 200 grader. Form 6 boller av deigen, og la dei etterheve på bakeplata i 45-60 minutter. Pensle deretter med egg – og steik midt i ovnen til dei er gylne.

1713031-8-1393433329926

Deiga heva ikkje så veldig masse på verken forheving eller etterheving. I ovnen derimot – så blei dei meir luftige og fine! Noken av bollene sprakk litt på toppen, men smaken er den samme uansett :) Mange synes det tar lang tid med tanke på deig og heving, men det er lite jobb med sjølve bollene, og mens hevingen tar tid kan kan jo berre gjere andre ting – som å lage heimelaga vaniljekrem!

1713031-8-1393433411300Ingredienser, sukkerfri vaniljekrem

 • 5 dl valgfri melk, eg brukte ekstra lett
 • 40 g sukrin+, evt. dobbel mengde sukrinmelis
 • 1-2 vaniljestenger
 • 40 g maisenna (bruk 20 g for vaniljesaus)
 • 3 eggeplommer

Fremgangsmåte, sukkerfri vaniljekrem

Varm opp melk sammen med sukrin+ og vaniljestangen. Vaniljestangen må du dele på langst og skrape ut frøene på, så tar du både frø og stang i melkeblandingen. Varm opp til kokepunktet og la blandinga trekke ut smak.

I en bolle for seg mikser du sammen maisenna med eggeplommer. Visp inn ca. halvparten av melkeblandinga i denne bollen så det blir klumpfritt.

Ta ut vaniljestengene av melkeblandinga. Hell deretter alt tilbake i kjelen, og varm langsomt opp til kokepunktet.

Rør godt heile tida. Når blandinga når kokepunktet, begynner den å tjukne. Etter noken sekunder kokende trekker du panna til side. Avkjøl. Som nevnt i dei forrige oppskriftene kan du røre inn ett par ss gresk yoghurt/mager kesam etter avkjøling om det er ønskelig!

1713031-8-1393433015463-n800

Ferske fastelavensboller med et dryss sukrinmelis, heimelaga vaniljekrem og sukkerfritt jordbærsyltetøy. Kan anbefale å laga heimelaga syltetøy uten sukker og tilsetningsstoff, nydelig og rik på smak! MEN fastelavenssøndag er kun en gang i året – og det er ingenting i veien med å nyte ekte gjærbakst med både sukker i baksten og tilbehøret. Husk det – balansegang er viktig :)

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.