P-piller kan hemme treningseffekten

I en dansk undersøkelse fra 2009 fant forskere ut at bruken av p-piller kunne redusere treningseffekten hos kvinner.

feet

P-piller kan redusere nydannelsen av protein hos kvinner. Dette er konklusjonen i en dansk studie fra 2009 som har sett nærmere på hvordan p-piller påvirker blant annet testosteronnivået og den muskulære proteinsyntesen.

Hansen og hans kollegaer fra København har i studien undersøkt effekten av en spesiell type p-pille på proteinsyntesen i musklene etter en treningsøkt med utspark, som er en isolasjonsøvelse for musklene på fremsiden av låret. Deltagerne som brukte p-piller hadde mindre muskelvekst.

Forklaringen ser ut til å være at østrogendosen som ble gitt hemmer de oppbyggende hormonene androstenedion og testosteron. Et annet kvinnelig kjønnshormon, Progesteron, ser ut til å ha en U-effekt hvor en moderat mengde progesteron er det beste.

Funnene er for øvrig i tråd med en amerikansk studie som også så en nedgang i treningseffekten hos kvinner som brukte p-piller.

Referanser

  1. J Med Sci Sports. 2009 Oct 22. Effect of administration of oral contraceptives on the synthesis and breakdown of myofibrillar proteins in young women. Hansen M
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.