Ortoreksi – Pass på at det sunne kostholdet ikke går til hodet på deg

Det blir mer og mer populært med blogger om mat og trening, opplysninger om mat man bør spise og ikke – alt dette er selvsagt mot det bedre for det meste, men kan det gå for langt?

forsunt

Det har de siste årene blitt større fokus på ortoreksi i mediene. Selv om dette ikke er en diagnose er det fortsatt et reelt problem hos flere. Mange tror ortoreksi er en mild form for megareksi, men det stemmer ikke. Ortorektikere trenger ikke nødvendigvis være opptatt av å bli muskuløse, men vil være sunne. Det som kjennetegner ortoreksi er at personene lever ekstremt sunt på matfronten.

Når er det det å være opptatt av sunn mat blir et faktisk problem?

Først i 1997 ble begrepet “orthorexia nevrosa” beskrevet i artikkelen The Health Food Eating Disorder av Steven Bratman. Nå 16 år senere er dette en lidelse som stadig blomstrer, spesielt hos menn. Ortoreksi (orthorexia) gir over 2 millioner treff på Google, men er fortsatt lite snakket om og like tabu å ta opp som en spiseforstyrrelse med personen det gjelder. Selv om det ikke finnes en diagnose som tilsier at man har en faktisk spiseforstyrrelse når man har ortoreksi, er det det lidelsen omtales som.

En person med ortoreksi har ikke nødvendigvis et ønske om å få ned i vekt, det kan også være et ønske om å føle seg ren, sunn og/eller naturlig.

Hva er ortoreksi?

Begrepet kommer i fra det greske ordet “ortho” som betyr rett eller korrekt og har mange likhetstrekk med anoreksi. Steven Bratman, som grunnla nettsiden Orthorexia.com, beskriver ortoreksi som en “usunn besettelse av å spise sunn mat”.

En person med anoreksi vil helst spise minst mulig og helst sunnest mulig, mens en ortorektiker er ikke like opptatt av mengden mat eller vektnedgang, heller kvaliteten på maten. Det betyr at de gjerne er “kresne” på hva de spiser, unngår å spise enkelte matvarer eller matvaregrupper de mener er skadelige for helsen eller for dem selv.

I tillegg til dette kan de ha spesielle måter de tilbereder maten på for at den skal bli sunnest mulig og gi en tilfredsstillende følelse av renhet og sunnhet. Denne besettelsen av sunn mat kan bli såpass ille at de gir seg selv strenge matrestriksjoner som påvirker det psykiske og sosiale negativt.

svinebiff

I utgangspunktet ikke usunt med sunn mat

I utgangspunktet er ikke det å være opptatt av sunn mat noe problem i seg selv, heller motsatt, men for noen blir det det. Når disse menneskene blir hindret i å leve normalt, man endrer oppførsel, og i noen tilfeller personlighet, hverdagen blir såpass påvirket at det blir vanskelig å ta del i hverdagsaktiviteter. Det kan bli vanskelig å spise med venner og familie, de må vite på forhånd om det finnes mat på restauranten de skal på de kan spise og at den blir tilberedt/servert riktig. Etterhvert kan det hende de også tar med seg egen mat i sosiale sammenhenger.

Det er en del omdiskutert hvorvidt ortoreksi er et problem som er underliggende andre diagnoser eller som det bør bli en egen diagnose. Når er det en spiseforstyrrelse/sykdom og når er man rett og slett bare sunn? Kan det også hende at det kun er tvangshandlinger uten at det trengs klassifiseres som en spiseforstyrrelse? Tvangshandlinger er ofte resultatet av handlinger som en gang var hensiktsmessig for personen, men løsningen har blitt problemet og det er ikke lenger gunstig.

Tegn på ortoreksi

I likhet med de som sliter med spiseforstyrrelser kan en som får ortoreksi være perfeksjonistisk og ha et stort behov for kontroll. Dette fører ofte til angst, og de leter etter måter de kan roe ned angsten på. En løsning for å få indre ro og å ta kontroll over angsten er å kontrollere deler av livet, som f.eks. matinntak og trening. Ved å sette strenge regler for seg selv, hva de har lov til å spise, hva de ikke har lov å spise, hvor mye og hvor ofte de må trene. I motsetning til spiseforstyrrelser er ikke alltid vekttap hovedmotivasjonen, men heller det å forandre fysikken, føle seg ren på innsiden og se bra ut på utsiden.

Her er noen tegn på at du eller noen du kjenner kanskje kan lide av ortoreksi:

 • Du er meget bevisst på kaloriene i maten du spiser
 • Du planlegger måltidene nøye med tanke på kaloriinnhold og næringsinnhold
 • Tanken på mat bekymrer deg daglig/ofte
 • Matvalgene dine er betinget av din bekymring for helsen din
 • Kvaliteten på maten er mer avgjørende for dine matvalg enn smak
 • Du tillater deg ikke matutskeielser
 • Kostholdet ditt er hjørnesteinen for din selvfølelse
 • Du får skyldfølelse når du spiser noe du selv har satt deg regler om å ikke spise
 • Du vil ikke at noen skal se på deg eller maten din når du spiser
 • Du kjøper ikke matvarer uten detaljert innholdsfortegnelse
 • Blir urolig og bekymret for matinntaket når du vet du skal i en sosial sammenkomst med servering

toosunn

Flest menn blir rammet

Hvis man ser bort i fra de som fra før har en spiseforstyrrelse, tvangslidelse eller noen annen form for psykisk lidelse, er det ganske få som faktisk får ortoreksi. Det er ikke gjort mange studier enda på tilstanden og fordi det ikke er noe man kan bli diagnostisert med er det også veldig vanskelig å finne skikkelig tall på dette.

Blant noen få studier som har blitt gjort har man funnet at det er flest kunstnere (artister, musikere, malere osv.), helsepersonell og mennesker som jobber med trening og kosthold som får ortoreksi, blant disse er de aller fleste menn. Det trengs flere større studier for å finne ut mer om dette, som er utført på samme måte slik at tallene ikke spriker.

Ikke direkte farlig

Ortoreksi er ikke direkte farlig for personens fysikk hvis de får i seg nok næringsstoffer. I verste fall kan man, som nevnt, få mangelsykdommer om man ikke har kunnskap nok eller setter seg selv for mange strenge krav om mat.

Det største problemet med lidelsen er at man får tvangshandlinger som kan gå ut over ens sosiale liv og velferd. Man ser eksempler på folk som heller kutter ut venner enn å kutte ut sin urimelige oppførsel, noe som bør tyde på at det ikke er spesielt sunt for det sosiale.

Det går å få hjelp om man kontakter sin lege. Legen kan da sette personen i kontakt med rett helsepersonell som kan følge opp personen.

Mine tanker rundt problemet

Det er hele tiden advarsler i media om at “den og den maten fører til kreft”, “den maten bør man holde seg unna”, “dette gir de og de sykdommene”, hvor mye er ekstremt overdrevent og i flere tilfeller helt uten fotfeste. Det overrasker meg derfor ikke at mange blir ekstremt opptatt av å ikke få i seg usunne matvarer, men det er ikke matvarene som er problemet her.

Som tidligere spiseforstyrret er det lett for meg å se mønstre og handlinger som gjøres blant folk som har et anstrengt forhold til mat og kropp. De tror kanskje ikke noen kan se det, men jeg har vært der selv og vet hva slags rare handlinger man gjør for å “dyrke” sykdommen sin (ubevisst eller bevisst).

Ekstremt mange skjuler sine lidelser bak idrett, trening, utdanning med mer, for å unngå spørsmål og å unngå å bli “oppdaget”. De fleste som er syke av spiseforstyrrelser/kroppsforstyrrelser vil helst være syke, og det i fred og ro. Mestringsfølelsen av å klare utfordringene man setter seg selv er ekstremt tilfredsstillende, jeg tror dette er mye det samme i ortoreksien.

Til slutt: selv om du er opptatt av sunn mat og trening betyr ikke det at du har ortoreksi, det er heller tvangshandlingene du bør tenke på. Klarer du ikke vike fra en viss type diett eller kosthold uten å få store problemer med deg selv er det på tide å revurdere din situasjon.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.