Pizza er greit på diett

Pizza er faktisk helt greit på diett. Med disse 7 tipsene vil du få en bedre forståelse av hvorfor pizza er greit.

For mange vil en diett eller en forandring i livsstil innebære et slags forbud mot godteri og junkfood. Mens det for noen vil være en kjærkommen forandring, vil det for andre føles ganske brutalt og urealistisk.

Er det virkelig mulig å gjennomføre et kosthold som nekter deg lørdagspizzaen med familien, hyggelige turer på kafeen eller kinogodteri?

Problemet med denne omveltningen, er at sannsynligheten for at du gir opp, sprekker eller ikke orker mer, er alt for stor.

Så hvordan løser vi det? Ditt gamle levesett var tydeligvis ikke veien å gå…

Energibalansen er viktigst

For å gå ned i vekt må energibalansen være negativ. 

Du må ha et energiforbruk som er høyere enn energiinntaket. En negativ energibalanse er ensbetydende med en reduksjon i kroppsvekten. Merk deg at selv om du ikke er i negativ energibalanse, kan du fortsatt forbrenne fett. Det er derimot enklere om du er i energiunderskudd.

Så hva skjer egentlig om vi spiser et par stykker pizza på lørdagskvelden? Ødelegger vi dietten og kan vi like gjerne si farvel til vår nye og bedre livsstil?

Selvsagt ikke!

En pizza er som en loffskive med hvitost, skinke og noe grønt oppå. Ikke mer eller mindre. Det største problemet med en pizza er at vi forbinder den med fråtsing. Vi skal på liv og død spise en hel grandiosa når vi først er i gang.

For et stykke grandiosa inneholder ikke mer enn rundt 160 kcal. Ikke noe å henge med surleppa for. Verre er det når du trykker ned hele pizzaen alene – da er du fort oppe i rundt 1300 kcal.

En pizza grandiosa inneholder nesten 1300 kcal.

Du må se det store bildet

I løpet av en måned spiser du kanskje 75.000 kcal. Om du unner deg 3 stykker pizza hver lørdag i stedet for det du egentlig skulle spist (dette er viktig!) utgjør disse 12 stykkene 2000 kcal. Ikke mer enn 2-3 %. Forskjellen er ubetydelig. Ingenting annet.

Noen mennesker tror at du på liv og død skal spise helt perfekt. Men hva er egentlig perfekt? Å nekte seg alt annet du tidligere satte pris på, til fordel for hva?

Det stresset du påfører kroppen din – ved å utelukke alt du liker – vil langt på vei ødelegge effekten av å spise «optimalt». Det betyr ikke at du på liv og død skal delta på alle bursdager, eller spise pizza hver lørdag. Det betyr bare at du må finne en balanse mellom det som betyr noe for deg.

Hvis du setter opp en liste over hva du prioriterer her i livet, så skal den ikke se slik ut:

 1. Trening og kosthold.
 2. Trening og kosthold.
 3. Trening og kosthold.
 4. Familie og venner.
Du kan selvsagt la treningen og kostholdet være viktigst – men ikke mye viktigere enn alt annet. Det er verken sunt eller optimalt. Mest sannsynlig det være det som faktisk hemmer fremgangen din.

La hverdager være hverdager

Du kan i teorien spise hva du vil, så lenge du ikke spiser for mye av det.

Taco, pizza, hamburger, is, skokolade, potetgull, osv. Det eneste du må tenke på er mengden du spiser (porsjonsstørrelsen) og at du ikke spiser den usunne maten for ofte.

Så lenge du lar hverdager være hverdager, og helg være helg, skal du være på et veldig høyt nivå, før det er kostholdet det står på.

Er ikke formen helt der den skulle ha vært? Da kan det like gjerne være at du ikke trener med høy nok kvalitet.

Øk styrken på treningssignalet

Et kosthold bestående av 2500 kcal kan brukes til så mye.

 • De kan brukes til å rusle på tredemølla, eller de kan brukes til å løpe intervaller
 • De kan brukes til å trene 3 timer zumba i uka, eller til å trene tung styrketrening.

Treningen er signalet som gjør at kroppen din velger å bruke energien du inntar til å bygge muskler. Det samme signalet gjør også at du lagrer mindre av maten som fett.

Men her er det viktig å huske på noe. Dette signalet aktiveres ikke av at du drar treningskortet ditt gjennom kortleseren på treningsstudioet. Det aktiveres heller ikke av at du rusler på mølla, eller uinspirert deltar på noen timer zumba i uka.

Dette signalet blir først og fremst kraftig ved å trene med høy kvalitet. Tung styrketrening som gjør deg sterkere og utholdenhetstrening med høy puls er blant det mest effektive.

7 gode råd du bør ta med deg videre

 1. Lag deg en plan over hva du ønsker å oppnå. Både på kort- og lang sikt.
 2. Skriv ned små delmål og belønn deg selv når du når dem. Belønningene bør være moderate og gjenspeile hva du faktisk har oppnådd.
 3. Ikke straff deg selv om du sprekker. En sprekk tyder ofte på at du har gjort noe feil. Det kan faktisk være at du har spist for lite. Da hjelper det ikke å spise enda mindre neste uke!
 4. Det du har brukt et helt liv på å legge på deg, forsvinner ikke over natta. Bruk tiden! Kontinuitet er viktig.
 5. Går du rundt og sikler etter søtsaker når helga kommer, så tyder det på at du spiser for lite i ukedagene.
 6. Unn deg god mat i sosiale sammenhenger og når det passer seg. Husk derimot på at det å kose seg ikke er det samme som å fråtse.
 7. Pizza er helt greit, så lenge du ikke spiser den for ofte, eller for store mengder.

Har du andre gode tips for en varig og effektiv forandring? 39 Svar

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.