Prøv en bootcamp i sommer!

Det blir stadig mer populært å prioritere helsen i ferien sin. Hva med en skikkelig bootcamp?

Trening utendørs er undervurdert! Denne gjengen trivdes godt med morgentrening i den frie, tropiske natur halv syv om morgenen.

Siste treningsøkt gjennomført. Klatreveggen i bakgrunnen, ble mye brukt!

Sydney/Bali (Fitnessbloggen): Bootcampene kommer: Det blir stadig flere av dem, for mange ønsker nå å kombinere trening og helse på ferien sin og da kan en bootcamp eller retreat være noe for deg. Lei av dårlige trenings-tilbud på «klassiske feriereiser», men du vil likevel ha varme, litt ferie og mye trening? Ja, da kan en bootcamp eller treningsretreat være noe for deg!

Sit-ups with a coconut-twist

– Det fine med en treningsretreat er at det gir deg muligheten til å kombinere trening og
ferie.  De fleste trener ikke hver dag, men på en retreat eller bootcamp får du muligheten til å kombinere ferieopplevelser og variert trening, hver dag, sier Karen Willis som driver resorten Sharing Bali på den populære ferieøya Bali i Indonesia.

Sharing Bali ligger nydelig og vakkert til i en liten landsby, like utenfor Ubud som er en by cirka midt på øya.

– Ja, vi er en del av landsbyen og vi fungerer som en liten familie her, forteller Karen. Hun har lagt stor vekt på at gjestene ikke bare skal komme i god fysisk form, men også skal finne indre ro. Derfor finnes verken internett eller TV på stedet, og mobildekningen er det så som så med.

Karen Willis - daglig leder av Sharing Bali

Karen Willis deltar ofte på treningsøktene selv, som her på natt-trekking i fjellet.

Crossfit, yoga, pilates og indre ro

Tre australske Crossfit-boxer bruker Sharing Bali fast, to ganger i året. Og med billigselskapenes inntog har flytrafikken mellom de to landene doblet seg på få år. Resorten tar imot grupper med ulike program: yoga, pilates, crossfit & business, indre ro – men begrenser størrelsen på gruppen til maks 12 personer.

Konseptet er ganske enkelt, målet er at alle som vil bruk en ferieuke på dette vil gjøre det til en ferie der du kommer hjem i bedre fysisk (og psykisk) form enn da du dro. For mange er det jo som regel det motsatte som blir resultatet, uansett hvilke løfter man avlegger før avreise fra norsk jord til de klassiske «syden-destinasjoner».

Selv kom jeg rett fra den store fitnessmessen i Sydney. Der skjønte jeg for alvor hvor stort crossfit er i ferd med å bli, for «down under» er crossfit i vinden og har tatt landet med storm: Bare i Sydney er det nærmere 40 crossfit-senter (boxer), og totalt i Australia over 200 (cirka 1 box per 100 000 innbygger). Etter å ha vært noen dager på messen, bestemte jeg meg for å reise på crossfitretreat, og fikk den siste ledige plassen til «The Cell Fitness’ Baliretreat».

Jason Donaldson fra The Cell

Jason Donaldson

The Cell ledes av tidligere politimann Jason Donaldson, og han startet den første crossfitboxen i Western Australia. Noen dager senere ankom jeg resorten «Sharing Bali», sammen med 10 andre deltakere – deriblant noen instruktører fra Jasons box.

– Du må ikke bli overrasket om noen av bøndene eller barna fra landsbyen dukker opp her på områdene, var det første Karen fortalte. Hele landsbyen er på en eller annen måte inkludert i driften, enten som vaktmestere, servitører eller rengjørere.

Rammen rundt stedet hennes manifisterer hvor sterkt den baliniske hinduismen preger dagliglivet til alle på øya: utallige religiøse symboler og statuer, pyntet med blomster og buketter med elver, rismarker og lydene til rennenede vann, dyreliv og alt annet som følger med tropisk fauna. Dette var rammen for en treningsretreat med crossfit hver dag i seks dager.

All trening utendørs

All trening foregikk utendørs. Utendørs var det bygget klatrevegger, «monkey bars», balansekubber, kokosnøtthinder, hinder å hoppe over og å krabbe under, pull-up vegger – ingen vekter, men derimot hoppetau, hjemmelagde «kettlebelts», koksnøtter, sekker, bærebårer og ulike stenger i bambus. Nature meets fitness, med andre ord.

Opp og over ...

Gøy med klatrevegg utendørs!

Vi ankom søndag eftermiddag, og kjørte rett på en WOD med løping, squats, sit-ups, push-ups og pull-ups i «Jasons playground», som Karen kalte det. Øktene bar litt preg av det – mange stafetter, konkurranser, mye klatring over veggen og bruk av egen kroppsvekt.

Oppholdet startet søndag ettermiddag, med hjemreise fredag og treningsprogrammet var som følger:

  • 5 crossfit-timer (WOD) – hvorav 4 kl 06:30 (cirka 1 time)
  • 2 runder med trekking i jungelen (ca. 1 – 1 1/2 time)
  • 1 sykkelrunde (1 avslapning/guideliknende tur, og 1 time med stigning)
  • 1 rafting
  • 1 fjellklatring – avreise klokken 03:00, ca. 2 timers tur opp og 1 time ned for å se soloppgangen på ca 1800 meter
  • 1 90 minutters Yoga-klasse
Trekking i jungelen

Trekking i jungelen

Mat fikk også mye plass i løpet av denne uken, og Sharing Bali kjørte en paleovennlig
glutenfri meny, med mye friske grønnsaker og fersk frukt. Kylling, svin, and, tofu og fisk ga oss proteiner, og heldigvis – i motsetning hva som ofte benyttes i Asia, ble det bare brukt kokosolje til steking.

Noen unnet seg av og til en øl eller drink, men ellers gikk det mest i sodavann med lime. Personlig tror jeg aldri jeg har spist så mye grønnsaker noengang, den balinesiske miksen med urter, sterke krydder og sprø grønnsaker passer meg utmerket.

Ja, Bali er virkelig et perfekt sted å gjøre noe slikt som dette på. Stabilt, godt klima mer eller mindre hele året – god og eksotisk mat, og et hyggelig prisnivå. Det er lett å forstå hvorfor «aussiene» flokker til denne Indonesiske øya med cirka 3 millioner innbyggere.

Retreatene og bootcampene kommer

Det er flere bootcamp-reiser og treningsretreater på gang. For det handler litt om det samme som når vi kombinerer det morsomme (lek, utfordringer, stafetter osv.) med harde fysiske utfordringer (hinderløp som Tough Mudder, The Viking Race, Crossfit, Oslos bratteste; vi får begge deler, både ferie og mye trening. Er du riktig heldig finner du også et sted med mye god, næringsrik mat.

En av havene på Sharing Bali

SHARING BALI: En liten resort så autentisk som det går an å bli.

På Sharing Bali var det ingen forstyrrende momenter som internett eller TV; her var det lett å koble ut og finne en indre ro og balanse som man jo søker på en ferie. Bali er ikke så langt å reise i disse dager. Du kan klare det med bare en mellomlanding faktisk, for eksempel med THAI fra Oslo til Bangkok (BKK) og så videre til Denpasar (DPS). Prisnivået ersærdeles behagelig, og balineserne er vennligheten selv.

Så er dette noe for deg? Er du klar til å bytte ut en ferieuke eller to i «Syden» med en
bootcamp eller retreat?

Jeg er ikke i tvil – dette vil jeg gjør mer av! Treningsglade mennesker blir lett kjent med hverandre, og man vil alltid ha muligheten til å trekke seg litt tilbake om man ønsker det.

Så – hva vil du helst ha ut av en bootcamp eller treningsretreat, hva skulle den inneholde og … hvor kunne du tenke deg den? Ser frem til å lese kommentarer og forslag!

The Cell

En liten crossfitbox med cirka 150 medlemmer, 20 km syd for Perth i Australia. Startet i 2009 av Jason Donaldson (37), hovedtrener ved Crossfit Endurance i Australia/New Zeland. Jason er daglig leder i denne boksen, som var den første Crossfitboxen i Western Australia (WA). Da Jason var 17 år begynte han på politiskolen, og jobbet tyve år som politimann.

Crossfit i Australia

Uten tvil den treningsformen som vokser raskest. På den store fitnessmessen i Sydney,
bestod 1/3 av arealet til Crossfit-konkurranser og utstillinger.

Sharing Bali

Resort startet av Karen Willis (50) med hennes partner. Har 9 bungalower, og tar inntil 12 gjester per gruppe. Har retreats innen yoga, pilates, pilatesfitness, Crossfit, Business & Crossfit, mental trening, avspenning osv.

Bali

Øy i Indonesia med cirka 3 millioner innbyggere. Særlig populært reisemål for turister fra Frankrike, Italia, Australia, tar i mot over 2 millioner turister per år.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.