Sterk, frisk og slank med LCHF

Sten Sture Skaldeman mener at et lavkarbo-kosthold hvor matkvalitet står i fokus, er det riktige.

LCHF (Low Carb High Fat) - interessen fortsetter å øke i Sverige. Artikkelforfatteren, Sten Sture Skaldeman, var en av de første til å gi dette kostholdet et ansikt i Skandinavia.

LCHF (Low Carb High Fat) Kan overvekt bekjempes ved utelukkende naturlig mat? LCHF-forfatter Sten Sture Skaldeman er overbevist om at LCHF er veien å gå, både for vektreduksjon og bedre helse.

Kronikk av Sten Sture Skaldeman, forfatter og redaktør av LCHF-magasinet

Stadig nye avsløringer. Ja, i disse dager florer det av avsløringer om matjuksing, samtidig med stadig nye oppslag i pressen om økende overvekt og sykdom som følge av overvekt. Hva om det er så enkelt at dersom mennesker spiser den maten vi er skapt for å spise, så får vi den kroppen og den helsen som er optimal?

La oss gjøre et tankevekkende eksperiment: Tenk deg at en gal forsker, type Frankenstein, fikk det for seg å fôre planteetere med benmel. Hva ville resultatet av noe så naturstridig bli?

Eksperimentet er allerede utført. Vi rystes av en skandale i disse dager der det kommer alarmerende nyheter om kvaliteten til oppdrettslaks. Laksen får ikke sin naturlige mat, men industriskapte substitutter. På samme måte som kvaliteten til oppdrettslaksen ikke blir tilfredsstillende, går det heller ikke så godt med Frankensteins kuer.

En del av kuene var mer følsomme for denne nye og fremmede næringskilden og utviklet kugalskap, men de fortsatte å produsere melk. Vi kan ikke klandre kuene eller laksen: De spiste det de fikk servert, noe valg hadde de ikke.

Frankenstein-forskeren fortsatte med sitt eksperiment på neste dyregruppe, og denne gangen ble hundens naturlige føde – kjøtt – erstattet med sukker og stivelse. Dette eksperimentet er faktisk også gjort. Les på pakningene til hunde- og kattematen, så ser du det. Som et resultat ser du stadig oftere fete kjæledyr, flere utvikler sukkersyke. Altså diabetes blant firbente krabater. Et ganske ekkelt eksperiment, eller hva synes du? Hunden tilhører ulvefamilien, og hvem har vel sett en fet ulv?

Mennesket som forsøksdyr – 30 år med fettfattig mat

Frankenstein gir seg ikke i tankeeksperimentet vårt. Som «forsøksdyr» velger han nå menneskene, han skal gi de råd om hva de skal spise og ikke. Snart følger det ene feilaktige kostholdsrådet etter det andre. Han innleder med å anbefale seks til syv brødskiver om dagen, med kjemisk plantemargarin og magert pålegg. Karbohydrater gir energi, er tanken, og korn er det rikelig tilgang på.

Hva skjer om vi også fjerner naturlig fett fra maten?, fortsetter Frankenstein. Nå blir forskeren begeistret, endelig bærer forskningen frukter! Mange mennesker sveller ut som ballonger, og overvekten sprer seg som en epidemi. Diabetes og hjertesykdommer når nye høyder. Men på samme måte som hundene, kan ikke menneskene klandres for sin sykdom og fedme. De fleste har spist den maten de har fått beskjed om å spise, og den maten som matindustrien har produsert. Det er mat som er billig å lage, lønnsom å selge og skadelig å spise.

Det finnes mange frankensteiner rundt om i statlige og halvstatlige råd og utvalg, mange jobber også for matvareindustrien. De fleste kan titulere seg som «eksperter», spesielt på ernæring. I disse dager bruker Mills millionbeløp på å annonsere for matvarer (industrielt fremstilte sådanne) som skal senke kolesterolet ditt. Enkelte eksperter har anbefalt å tilsette kolesterolsenkende medisiner i drikkevannet.

Sannheten er at kroppen er helt avhengig av kolesterol, og at den «skadelige kolesterolhypotesen» blir satt under lupen oftere og oftere. Mettet fett er ikke lenger synderen alene, for det «farlige» kolesterolet. Det handler om å spise mat som ikke fremmer betennelser i kroppen, men selv om giganter som Mills har denne kunnskapene, velger de med sine Frankensteinere å pøse ut det ene kunstige produktet etter det andre – backet opp av millioner av kroner i markedsføringsmidler.

Utfordres fra folk og ny kunnskap

LCHF-magasinet i Sverige setter fokus på kosthold, såvel som dyrevelferd, matkvalitet og idrett. Avbildet på forsiden er Björn Ferry, forfatter av boken Treningssuksess med lavkarbo.

I Sverige finnes 4 magasiner bare om LCHF. Her er svenskenes skiskytterhelt Björn Ferry avbildet på forsiden av LCHF-magasinet, som Sten Sture Skaldeman er redaktør for.

Men endring er på vei. I Sverige har LCHF-bevegelsen kommet noen skritt lenger enn i Norge, og jeg var en av de første på banen med boken Spis deg ned vekt, og med den fikk jeg utfordret norske eksperter utallige ganger i TV-debatter på NRK og TV2.

Med mine 174 cm på strømpelesten veide jeg som 60-åring nesten 145 kilo. I dag blir det stadig flere som kommer opp i slik alvorlig overvekt. Mange fristes av operasjoner, men LCHF er et bedre valg. Nå som 71-åring har jeg spist LCHF i nesten ti år, og har ikke bare gått ned 60 kilo – men har en helse og en energi som en ung mann ville være stolt av.

Og når mediene omtaler LCHF som «ekstremt» spør jeg: Hvordan kan det være ekstremt å spise kjøtt (uansett type, jeg elsker paleofolkets betegnelse her: Har det rørt på seg, kan du spise det!), med fett og grønnsaker til? Er det ikke langt mer ekstremt med pulverkurer, for ikke å snakke om «slankeoperasjon» der en faktisk skjærer vekk deler av friske organer?

Selv har jeg gått ned 63 kilo gjennom mat som kroppen er skapt for å spise: kjøtt med fett, og noe grønt til. Jeg var ganske alene om dette den gangen, men nå har jeg fått titusenvis av takkemail.  Nå er vi blitt enda flere, men stadig må lavkarbo og LCHF-folket forsvare seg. Er det vi spiser virkelig ekstremt, når alternativet for mange er operasjoner eller sultekurer med urealistiske treningsmengder?  

Sten Sture Skaldeman brukte cirka halvannet år på sin slankereise som han skrev om i boken Spis deg ned i vekt, en av de første bøkene om LCHF på norsk.

Sten Sture Skaldeman, en av Skandinavias fremste talspersoner for LCHF-bevegelsen. En bevegelse som kjemper for mer matkvalitet, ikke bare mindre karbohydrater.

Jeg oppfordrer alle til å lukke øynene og ørene for de gamle ernæringsprofessorer, industrimat-Frankensteinene, kaloritellerne og slankeoperasjonsklinikkenes budskap. De vil ikke ditt beste.

Kroppen trenger animalsk mat, det er en kilde til vitaminer, mineraler og mat til muskelcellene. Fettet gir kroppen energi den kan bruke, og kroppen trenger fettsyrer for å yte optimalt. Opptaket av aminosyrer blir bedre sammen med fett. Grønnsaker gir farger, smak og vitaminer. Dette er den maten vi er skapt for å spise. Mat som gir hormonell balanse og stabilt blodsukker. Vi er ikke skapt for å spise mat som inneholder ingredienser, smaksforsterkere, sukker, stivelse, farger og kjemikaler. (Kroppen kan klare seg på fett og proteiner alene, karbohydrater klarer leveren fint å produsere med energien fra protein.)

Vi er nemlig like egnet til å lagre, som til å forbrenne fett. Det avgjørende er hvilke hormonsignaler vi gir kroppen. Hvis vi forbrenner det vi spiser, spiller det ingen rolle hvor store porsjonene er. Men spiser vi i tråd med rådene fra myndighetene, spiser vi for fettlagring. Da kan vi bli fete av å spise ganske lite, og små utskeielser gjør stor skade på toppen av et stivelsesrikt kosthold.

Dette begriper ikke myndighetenes «eksperter», og gir alle som en de samme kostholdsrådene. Du må være svært aktiv for å klare å nyttiggjøre deg all energien fra stivelsen du finner i brød, pasta og poteter. Men selv idrettsfolk får problemer med denne kosten, for den trigger unødvendig mye produksjon av insulin. Du styrker ikke immunforsvaret med brød, uansett hvor grovt det er!

Satser vi på animalsk mat, får vi den kroppen og den helsen det er meningen vi skal ha – enten vi mosjonerer eller ei. Det har jeg selv fått erfare, og det vil alle andre tjukkaser også få oppdage. Fet, naturlig mat setter fart på fettforbrenningen og bygger helsen. Men hva skal vi da si om myndighetene som gir kostholdsråd som sprer dårlig helse? Svaret er at de sikrer seg fremtidige arbeidsoppgaver og utgifter. De kommer til å få ufattelig mye å gjøre i fremtiden. Billig blir det ikke.

Snart er det bare myndighetene og matvareindustrien som tror at karbohydrater er en oppskrift for god helse. Legeindustrien kommer til å konsentrere seg om å finne nye og dyre medikamenter mot overvekt, og koser seg med at en halv million nordmenn spiser dyre, kolesterolsenkende medisiner med vonde bivirkninger for mange.

Politikerne må på banen, men er parkert av en opphetet debatt og stor faglig uenighet. Kostholdsendringene bør og må derfor skje fra grunnen av. De må drives frem av folket selv. I Sverige har det vært utført undersøkelser som viser at 1 av 10 svensker prøver helt eller delvis å spise LCHF.

I fjor kom det ut nesten 30 LCHF kokebøker, det sier noe om et engasjement der ute som kan vise seg å bli epokegjørende. Jeg vil bidra til at Norge også følger etter. For dette kostholdet er svært effektivt mot livsstilssykdommer, overvekt og for bedre generell helse. Og det smaker godt, det er ikke ekstremt.

LES OGSÅ – Tanker og meninger om artikkelen? Ta debatten i forumet vårt

Av egen erfaring

Overvekt: Jeg har vært der selv! Med middels høyde er 140-145 kilo mye å drasse rundt på. Da jeg talte kalorier, gikk jeg sulten til køys, og ble bare fetere. Etter hvert innså jeg at det dreier seg om å spise mat som setter i gang fettforbrenningen, og at mindre karbohydrater i maten og mer fett, faktisk satte fart på forbrenningen. Plutselig kunne jeg spise meg mett og allikevel gå ned i vekt.

Andre tjukkaser bør følge denne veien. Det aller første skrittet er å se helt bort fra myndighetenes kostholdsråd. Helsen din er det viktigste du har. Til forskjell fra laksen, kyr og hundene, kan du ta et valg. Du kan lukke ørene dine for Frankensteins «råd». Du kan velge å spise den maten som du er skapt for å spise: Naturlig og skikkelig mat som ikke tuklet med, uten sukker og stivelse. Når regner du med å gjøre ditt valg?

Innlegget er redigert og oversatt av Jan Mesicek

Hvilket forhold har dere til karbohydrater og fett? Benytt kommentarfeltet 29 Svar

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.