Skandaleuttalelse om lavkarbo får folk til å reagere

Foreldre stiller seg uforstående til kommunens begrunnelse for å nekte lavkarbo på skolen

Lavkarbobølgen ser bare ut til å vokse seg større og større. Debatten har i flere måneder rast på både tv, i avisene og rundt om i de mange norske hjem. Mens ekspertene er uenige om effekten, velger stadig flere nordmenn å redusere inntaket sitt av brød, pasta, ris og frukt.

Barn skal ikke drikke baconfett

I Sande i Vestfold har flere foreldre ytret et ønske om at barna skulle få lavkarbomat på SFO. Dette har kommunen med fagkoordinator Amund Sørum sagt blankt nei til.

Til Drammens Tidende uttaler han seg krast og bastant.

– Uaktuelt, barn skal ha et variert og sunt kosthold. De skal ikke drikke baconfett!

Er skeptisk 

Klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Landaas ved Rikshospitalet er skeptisk til å gi barn et karbohydratfattig kosthold. Til den samme avisen uttaler hun at det er bra å redusere inntaket av næringstom mat som inneholder mye sukker og hvitt mel, men at barn trenger glukose for læring og fysisk utfoldelse.

Men i stedet for fløte, bacon og smør ønsker hun at barn skal skal øke inntaket av vegetabilske oljer, myk margarin, nøtter og avokado.

Fitnessbloggen kommenterer

En lavkarbodiett innebærer ikke å kutte ut karbohydrater. For de fleste vil det bare bety at man kutter ned inntaket av lettprodukter, sukker, hvit mel og halvfabrikata.

Gjerne til fordel for mer kjøtt, fisk, egg, fete meieriprodukter, smør, nøtter, avokado, kaldpressede oljer, frukt, bær og grønnsaker, slik som ernæringsfysiolog Vegard Lysne anbefaler i sin artikkel om lavkarbo-prinsipper.

Det skremmer meg at en fagkoordinator ved kommunen tror at lavkarbo-kosthold innebærer å drikke baconfett. Det er godt dokumentert at lavkarbo er det mest effektive for vektreduksjon (1-8), langtidsblodsukker (5, 9, 12, 14, 15), HDL-kolesterol (5, 10-15), blodfettverdier (11, 12, 14), blodtrykk (12) og for å dempe søtsuget (16).

Jeg skal ikke begi meg inn på om man bør slanke barn eller ikke – poenget er heller det at ved å bevisst redusere inntaket av hvitt mel, sukker, og mat som pasta og ris til fordel for mer grønnsaker, sunt fett og protein og næringsrik mat som kjøtt og fisk vil man spise sunnere og mer balansert.

Barn spiser i dag alt for mye sukker og næringstom mat. Og det blir feil å bare skylde på foreldrene. På skole og SFO er det blant annet mulighet for å drikke juice, yoghurt og sjokolademelk (17) – samtidig som det serveres enkle kornblandinger med høyt innhold av sukker og næringstomme karbohydrater.

Referanser

  1. Brehm BJ. A randomized trial comparing a very low carbohydrate diet and a calorie-restricted low fat diet on body weight and cardiovascular risk factors in healthy women. J Clin Endocrinol Metab 2003
  2. Samaha FF. A low-carbohydrate as compared with a low-fat diet in severe obesity. N Engl J Med 2003.
  3. Yancy WS. A low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low-fat diet to treat obesity and hyperlipidemia. A randomized controlled trial. Ann Intern Med 2004
  4. Gardner CD. Comparison of the Atkins, Zone, Ornish, and LEARN diets for change in weight and related risk factors amond overweigt postmenopausal women. The A to ZX weight loss study. JAMA 2007
  5. Westman EC. The effect of a low-carbohydrate, ketogenic diet versus a lowglycemic index diet on glycemic control in type 2 diabetes melituis. Nutr Metab (Lond) 2008.
  6. Shai I. Weight loss with a low-carbohydrate, mediterranean, or low-fat diet. N Engl J Med 2008.
  7. Nordmann AJ. Effects of a low-carbohydrate vs low-fat diets on weight loss and cardiovascular risk facotrs. A meta-analysis of randomized controlled trials. Arch Intern Med 2006
  8. Hession M. Systematic review of randomised controlled trials of low-carbohydrate vs low-fat/low-calorie diets in the management of obesity and its comorbidities. Obes Rev 2008.
  9. Stern L. The effects of a low-carbohydrate versus conventional weight loss diets in severely obese adults. One year follow-up of a randomized trial. Ann Intern Med 2004.
  10. Daly ME. Short-term effects of severe dietary carbohydrate-restriction advice in type-2 diabetes. A randomised controlled trial. Diabet Med 2006.
  11. Wolever Tm. The canadian trial of carbohydrates in diabetes, a 1-y controlled trial of lowglycemic-index dietary carbohydrate in type 2 diabetes: no effect of glycated hemoglobin but reduction in c-reactive protein. Am J Clin Nutr 2008.
  12. Jönsson T. Beneficial effect of paleolithic diet on cardiovascular risk factors in type-2 diabetes: a ranomized cross-over pilot study. Cardiovasc. Diabetol 2009.
  13. Davis NJ. Comparative Study of the Effects of a 1-year dietary intervention of a low-carbohydrate diet veruss a low-fat diet on weight and glycemic controll in type-2 diabetes. Diabetes Care. 2009
  14. Esposito K. Effects of a mediteranean-style diet on the need for antihyperglycemic drug therapy in patients with newly diagnosed type-2 diabetes. Ann Intern Med 2009.
  15. Elhayanu A. A low-carbohydrate mediterranean diet improves cardiovascular risk facotrs and diabetes control among overweight patients with type-2 diabetes mellituis: a 1-year prospective randomized intervention study. Diabetes Obes Metab 2010.
  16. Martin, C., Rosenbaum, D., et al. Change in Food Cravings, Food Preferences, and Appetite During a Low-Carbohydrate and Low-Fat Diet. Obesity. October 2011
  17. Tine.no – Skolemelkorndingen
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.