Slik kan stress ødelegge dietten din

Stress er ikke bare angst og frykt: Stress kan også være det som ødelegger dietten, gjør deg vannete og fører til at du blir nedstemt, sover dårlig, craver mat, osv.

320

Slanking er stress: Mens mange tenker på stress som angst eller frykt, er definisjonen på stress langt bredere. Alt som øker nivået av stresshormonene adrenalin og kortisol kan bli sett på som stress. Når du er klar over dette, forstår du kanskje at det å være i energiunderskudd – på slankeren – på diett, kan være en betydelig stressfaktor i livet ditt.

Et godt eksempel på stress er et stort energiunderskudd. Kroppen din kan ikke vite at det er bikinikroppen 2013 du er ute etter, og forstår ikke hvorfor du skal sulte deg selv i en lengre periode. Kroppen din registrerer bare at du har redusert energiinntaket, skapt et energiunderskudd, og finner alternative energikilder (andre enn de som kommer ned svelget ditt). Ved å frigjøre stresshormoner, blir disse energikildene mer tilgjengelige. Hele poenget med å være på diett er jo å frigjøre kroppsfett fra fettcellene. Og som et resultat av energiunderskuddet, frigjøres det stresshormoner i kroppen.

Kortisol er et av flere hormoner som frigjøres under stress. Kortisol øker glukoneogenesen, noe som bidrar til å omdanne protein til glukose. Proteinet kan komme fra kostholdet ditt eller hardt opptjent muskel- eller beinmasse. Høye nivåer kortisol vil du med andre ord ikke ha.

Å være på diett trigger også en annen respons: kroppen reduserer forbrenningen. Når du reduserer energiinntaket vil kroppen respondere ved å gjøre seg mer energieffektiv og stresshormonene kan senke blodsirkulasjonen i de systemene som oppfattes som mindre viktige. Et eksempel er fordøyelsessystemet som betraktes som mindre viktig hvis du jaktes på av en løve. Dette er flott hvis det faktisk er snakk om en akutt situasjon, men hvis det bare er snakk om et langvarig energiunderskudd, er det uheldig med høye nivåer av kortisol.

stressned

Psykisk helse og stress

Energiunderskudd og stress kan også påvirke deg på andre måter. Ikke så rent sjeldent kan det også medføre angst, frykt, skyldfølelse og et usunt forhold til egen kropp og kosthold. Dette er åpnebart betydelige stress-faktorer for kroppen.

Hvis hvert eneste måltid skal være en indre konflikt mellom «god» og «dårlig» mat, hvis du opplever skyldfølelse og skam hver gang du spiser noe som ikke står på planen, eller hvis du ikke føler at du fortjener å spise så fremt du ikke har gjennomført en eller annen form for trening, så er alt dette signaler på at energiunderskuddet har satt dype spor i deg og at du har for høye stress-nivåer.

La oss være ærlige: Livet kan være stressende nok i seg selv, uten at vi går rundt og grubler over hver eneste matbit vi pakker i oss. Dette er unødvendig stress som vi må eliminere eller redusere for å unngå stressrelaterte helseproblemer.

LES OGSÅ – Ikke alltid riktig å slanke seg

6 tegn på kronisk høyt stress

Stresshormonene er livsviktige, men når nivåene av dem blir for høye, kan det ha alvorlige konsekvenser. At noe protein omdannes til glukose eller at du opplever midlertidig redusert blodtilførsel til fordøyelsessystemet er uproblematisk, men hvis du er kronisk stresset, ser ting ganske annerledes ut.

Tegnene på stress trenger ikke alltid være like logiske: De er likevel knyttet opp mot hvordan du lever, og stresshormonene er systemiske, de påvirker deg på alle mulige måter. Nedenfor ser du 6 typiske tegn på at du kan gå rundt med kronisk høyt stressnivå i kroppen.

1. Blodsukkerfall

Høyt kortisol kan føre til insulinresistens og manglende evne til å håndtere blodsukkeret. Dette kan føre til et ustabilt blodsukker som gjør deg svak og slapp bare timer etter et måltid.

2. Dårlig søvnkvalitet

Har du problemer med innsovningen? Stress er ofte forklaringen. Det samme gjelder om du våkner alt for tidlig eller midt på natten og har problemer med å sovne igjen.

3. Dårlig og ustabilt humør

Når du tilfører kroppen din lite energi, så er ikke humøret øverste prioritet lengre. Stresshormonene ønsker å holde deg levende. Hvor positiv du er, er ikke fullt så viktig.

4. Liten sex-lyst

Sex-lysten er ikke øverste prioritet i en stresset kropp. En stresset kropp og høye kortisolnivåer kan også redusere nivået av kjønnshormonene testosteron og progesteron – ikke akkurat positivt for sexlivet, selv om det kanskje ikke var det du ville.

5. problemer med fordøyelsen

Stresshormonene reduserer blodtilførselen til fordøyelsessystemet, noe som i ytterste konsekvens kan føre til at ufordøyde matpartikler mater sykdsomsfremkallende organismer i tarmen som gir ubalanse i tarmfloraen. Dette kan fremme betennelse og irritasjon og gi irritabel tarm syndrom (IBS), dårligere næringsopptak, lekk tarm, m.

6. Oftere syk

Du har ikke lagt merke til at forkjølelsen ofte kommer etter at du har vært ekstra stresset? Det er ikke tilfeldig. Kortisol kan kortvarig styrke immunforsvaret og redusere inflammasjon, men i det lange løp og for mye av det kan det virke helt motsatt. Kronisk høyt kortisol er satt i sammenheng med dårligere immunforsvar, noe som betyr at det er mer sannsynlig at du blir syk, hvis det først er noe som går.

Spørsmålet du kanskje nå stiller deg, er hvor fort disse symptomene vil komme når du begynner på diett. 

Det handler både om hvilken diett du bruker (hvor stort energiunderskuddet er og hvordan du spiser) og i hvilken form du er i før du begynner på diett. Det viktigste er at du bruker sunn fornuft og faktisk lytter til kroppen din. Ikke ignorer stressymptomene hvis de først kommer. Da må du heller se på hva du kan gjøre annerledes.

rollerc

 

LES OGSÅ – Den riktige måten å gå ned i vekt på

Slik hopper du av berg og dalbanen

Løsningen på alt dette er å hoppe av dietten og heller fokusere på å se sunn og frisk ut og tenke livsstil. Vi ser alltid etter hurtig-løsningene, men hvis du virkelig vil komme deg noen vei, er det viktig at du heller tenker langsiktig. Si farvel til harde, umenneskelige dietter og kronisk høyt kortisol. Du skal ikke ofre helsen for et tall på baderomsvekten.

Ved å bruke sunn fornuft og to viktige verktøy, er du allerede godt i gang. 

1. Lær deg å elsk kroppen din

Det høres veldig klisje ut og kanskje også umulig hvis du sliter med dårlig selvtillit og selvbilde, men å elske er ikke bare noe du føler – det er også noe du gjør. Hvordan kan du ta vare på noe du ikke er glad i?

Elsk kroppen din, respekter den og ta vare på den. Dette betyr at du skal spise nok mat for å dekke behovet for de aktivitetene hverdagen din måtte by på. Kutt ut alle negative kommentarer om din egen imperfeksjon. Om det er vanskelig å elske kroppen din mentalt, kan du starte med delen som handler om å det å gjøre, som å gi den nok mat.

2. Lær deg å lytt til kroppen din

«Stol aldri på kroppen din» og «Følg planen» sier mange eksperter. Problemet med å være så konkret er at du slutter å lytte til kroppen din og de signalene den sender til deg. Kroppen din blir nærmest som en fiende å betrakte, i stedet for den samarbeidspartneren den burde være.

Det er ingenting i veien med å følge noen tydelige retningslinjer for hvordan man bør spise, men når disse anbefalingene eller retningslinjene blir til dogmer du må følge for enhver pris eller som gir skyldfølelse når du ikke klarer å holde deg til dem, kan det by på problemer.

De tegnene om høyt stress som jeg har diskutert er kroppens måte å fortelle deg at det er noe som ikke virker som det skal. Dette bør du bruke for hva det er verdt, fordi det gir deg en mulighet til å se nærmere på hva du kan gjøre annerledes i forhold til kostholdet, treningen eller kanskje måten du ser ting på.

Først når du begynner å lytte til kroppen og samarbeide med den, vil de store mulighetene for utvikling vise seg for deg. 

Artikkelen er en gjesteblogg av Elizabeth Walling. Hun har egen blogg hvor hun utfordrere og skriver om typiske myter og sannheter om kostholdet og metabolismen. Hun omfavner en tilnærming som inkluderer helsen og oppfordrer til å lytte mer til kroppen og mindre til ulike dogmer. 

PS: Artikkelen er fritt oversatt med tanke på et norsk publikum med tillatelse av Nia Shanks. 

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.