Slik trener og spiser noen av verdens beste langdistanseløpere

Verdens beste langdistanseløpere gjør det motsatte av det Olympiatoppen anbefaler og er likevel best.

running-man

En observasjonell studie fra i år undersøkte hvordan noen av verdens beste langdistanseløpere spise og trente før OL i Beijing og Maraton i Berlin i 2008. De gjorde noen mildt sagt overraskende funn, om man sammenligner med hva man ser på som ‘sunn fornuft’ i den vestlige verden.

Utøvere i verdenstoppen

Først kan jeg vel nevne at Etiopia og Kenya til sammen har over 90 % av alle de totale verdensrekordene i både mellom- og langdistanse løp, og de har alle de nåværende topp 10 posisjonene i verden. De dominerer løpeverden!

Her følger noen av funnene fra studien

  • De trente 2 ganger daglig. Morgenløpet ble gjort før frokost, og var den mest intenste økten for dagen. Ettermiddagsøkten ble gjort før middag, og var en lettere løpeøkt.
  • Høy intensitets intervalltrening ble gjort 2-3 dager i uka, og en gang i uka ble en 20-25 km løp nær konkurransefart utført.
  • Estimert kaloriinntak var på 3195 kcal/daglig, noe som matcher estimert energiforbruk.
  • 64,3 % av kaloriene kom fra karbohydrater, 23,3 % fra fett, og 12,4 % fra protein. 76 % kom fra vegetabilske kilder.
  • Matvalget var i stor grad basert på behandlede kornprodukter; Flattbrød/Injera, brød, vegetabilsk olje, og pasta sto til sammen for 56,2 % av energiinntaket. Se hele matutvalget her.
  • Daglig væskeinntak var hovedsaklig fra vann (1,75 l), men moderate mengder melk, te, appelsinjuice og ‘besso’ (en blanding av bygg og vann) bidro også.

Inntok ikke veske før og under treningen

Det kanskje mest overraskende av alt: Utøverne drakk ikke noe væske før eller under treninsøktene!

Som dere ser står dette i sterk kontrast med vanlige anbefalinger for utøvere i utholdenhetsidretter, faktisk er det nesten fullstendig motsatt. Det betyr på ingen måte at dette er den beste måten for en utholdenhetsutøver å spise og trene (les: korrelasjon er ikke lik årsak), men disse utøverne dominerer idretten – så det peker jo mot at kostholdet, og spesielt strukturen i forhold til trening – ikke er så viktig som mange skal ha det til.

Og dette skriver jeg, som har brukt (og fortsatt bruker) enormt mye tid og energi på å lese og lære om sportsernæring. For å repetere: Jeg anbefaler ingen å følge strategiene til ovenfor, men det er en tankevekker.

PS: Denne teksten er i stor grad inspirert av en tekst fra Alan Aragon, fra hans månedlige publikasjon ‘Alan Aragon’s Research Review‘, som jeg sterkt kan anbefale!

Referanser

  1. Studien: Beis LY, et al. Food and macronutrient intake of elite Ethiopian distance runners. J Int Soc Sports Nutr. 2011 May 19;8:7. PubmedFull tekst. (Gratis!)
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.