I stedet for å tro på detox-svindelen kan du skylle pengene dine ned i do

Rense- og detox-kurer er ekstremt populært. Disse kurene har dessverre ikke den effekten som mange tror.

463673885

Hvor ofte ser og hører man ikke at noen skal kick-starte diett og sunn livsstil med en detox-kur. Denne detox-kuren vil nemlig rense deg innenfra slik at du blir kvitt «slaggstoffer», «toksiner», og det som verre er. Disse kurene skal visstnok være vidunderkurer for vekttap i tillegg.

Disse detox-kurene består ofte av en diett satt sammen av kun spesifikke grønnsaker som du juicer/moser, eller magiske detox-produkter som blir solgt som vidunderkurer mot disse farlige «slaggstoffene» som både gir deg kreft og hindrer deg i å ha næringsopptak osv. Listen over de magiske effektene til detox-kurer er lang, og dessverre er det ekstremt mange som tar dette for god fisk og bruker mye penger på dette.

Examine.com som er et uavhengig og objektivt encyklopedi for ernæring og tilskudd, har skrevet et blogginnlegg hvor de tok opp dette temaet:

Hva er egentlig en rensekur?

En rensekur skal ha den egenskapen at den spyler ut «avfallsstoffer», «slaggstoffer» og «toksiner» fra kroppen gjennom en kombinasjon av kalorirestriksjon og å kun få i seg flytende (juice, urtemikstur blandet i vann osv.). Det finnes kurer som visstnok har spesifikke målorganer de fungerer på; leveren, tarmen, eller den fantastiske «masterkuren» som renser hele kroppen og fjerner fett slik at du går ned i vekt.

Hele konseptet bak rensekurene er at de skal fjerne farlige stoffer som hoper seg opp i kroppen din – og dette salgstrikset funker. Detox funker ekstremt bra, men kun på lommeboken din. 

LES OGSÅ – Sunn mat like billig som den usunne

Trenger kroppen en rensekur?

Kroppen vår er et fantastisk maskineri som tåler ekstremt mye. Organene våre jobber døgnet rundt for å fjerne skadelige substanser og avfallsprodukter fra metabolismen. Er det noe som er sikkert og 185753545visst så er det at organene våre ikke trenger hjelp fra sitronjuice med honning og cayenne-pepper for å gjøre jobben sin. Det finnes heller ingen vitenskaplige bevis for at disse detox-kurene i det hele tatt funker, skriver Examine.

– En undersøkelse i 2009 fant at ingen av de 15 selskapene bak typiske detox-kurer klarte å forklare og navngi noen av giftstoffene som behandlingen deres skulle fjerne, ei heller legge fram bevis for at produktene faktisk fungerte.

– At selskapene ikke klarer å navngi de farlige stoffene kurene deres skal eliminere avslører hvor liten effekt rensekurer har.

Examine skiver at for å vitenskaplig bestemme om en behandling er effektiv må;

  • det farlige stoffet som undersøkes først identifiseres for å i det hele tatt kunne bestemme hvordan det akkumuleres i kroppen.
  • Så må forskere studere effekten farmasøytiske preparater eller tilskudd har på det giftige stoffet.
  • Til slutt må de legge fram en hypotese om hvorfor giftstoffet påvirkes av et spesifikt preparat/tilskudd.

Prosessen for å bestemme om et stoff kan påvirke et annet er altså ganske kompleks, og når et firma ikke kan oppdrive denne informasjonen når de kommer med en slik påstand, så bør det ringe en bjelle. Nå er det ikke slik at kroppen ikke kan akkumulere lave nivåer av giftige stoffer sånn som tungmetaller eller enkelte fettløselige substanser, men en rensekur eller detox-diett har ingen demonstrerbar effekt på å fjerne disse giftstoffene, skriver Examine.

Hvordan kan man forklare de tilsynelatende effektene av rensekurer?

Som nevnt tidligere så involverer en rensekur/detox-diett et ganske stort kaloriunderskudd og kun føde i form av flytende. Dette resulterer i ganske rask vektnedgang som følge av at glykogenlagrene i musklene og leveren tømmes raskt, og med det forsvinner også vannvekt. Dette kan resultere i stor vektnedgang over et par dager.

– Begynner man å spise normalt igjen etter et par dager kommer glykogen- og vannvekten tilbake.

Nettopp denne (midlertidige) vektnedgangen får folk til å tro at kuren fungerer, i tillegg til at de kanskje føler seg bedre fordi inntaket av grønnsaker og frukt gjerne var høyt disse dagene, noe de kanskje mangler mye av ellers, skrive Examine.

Konklusjon?

  • Finnes ingen hold i påstanden om at detox-/rensekurer fungerer.
  • Ingen forskning har vist at kommersielle rensekurer fungerer.
  • Istedet for å kjøre en rensekur kan du heller legge om til sunnere vaner hele året ved å spise mer frukt og grønnsaker.

505552697

Les originalartikkelen på Examine.com

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.