Derfor kan styrkeløft være noe for deg

Anne Marie Hveding er historien om ei tøff jente som hadde noen problemer, men som ved hjelp av styrkeløft kom seg opp.

dada

Knebøy, sydnorsk mesterskap 2012 (Tatt av Frederik Aune Guttormsen)

Jeg tok mitt første skritt inn i det trange treningsrommet til Oslo Styrkeløftklubb 30. august 2010. Siden den gang har jeg nærmest flyttet inn der.

Det har vært mange jenter innom styrkeløft som er over gjennomsnittlig misfornøyd med sin egen kropp. For mange – som meg selv – har styrkeløft vært redningen.

Fra forstyrret til sterk

Fra mitt første stevne.

Fra mitt første stevne.

Da jeg startet i OSK for snart 2,5 år siden hadde jeg hatt forskjellig former for spiseforstyrrelser siden tidlig tenårene og var i behandling for bulimi (noe jeg var fra 2009-2011).

I flere år hadde jeg styret med mat, slanking og herjet masse med kroppen min. Forferdelig usunt, men når man er så syk som jeg har vært så klarer man ikke å se annet enn feil ved seg selv.

Jeg trodde jeg kom til å bli så mye mer lykkelig om jeg klarte å holde meg på under 60 kg.

For da blir livet så mye bedre! Det er ikke en realitet!

Takker kjæresten og styrkeløfttreningen

Det som reddet meg ut av det hele var et par år i behandling, styrkeløft og kjæresten min, Martin. I behandling fikk jeg snakke med andre jenter som hadde det omtrent som meg, og kom meg et stykke på veien før jeg møtte Martin og han introduserte meg til styrkeløft. Jeg visste ikke hva styrkeløft var eller hvilke øvelser man konkurrerte i, jeg ville bare bli sterk!

Mitt selvbilde var ikke på topp, men jeg ble mottatt på Oslo Styrkeløftklubb med åpne armer, både guttene og jentene oppmuntret meg og var veldig hyggelige. Det var ikke snakk om at jeg måtte slanke meg eller trene for å se bedre ut, det var snakk om å trene riktig og bli sterkere.

Fra NM i Benkpress 2011, sølvmedalje

Det var tøft i begynnelsen fordi det var mye kroppskontakt med tanke på spotting (sikring ved løft), hjelp av og på med konkurransedrakter og mye snakk og tull rundt kropp.

Nå ser jeg dette helt annerledes. Jeg ser på min kropp som noe helt fantastisk, selv om jeg kanskje ikke har en modellkropp eller den er plettfri – jeg vet jo at rumpa mi er over gjennomsnittlig stor – men jeg har ødelagt så mange år av mitt på tull og det evige jaget om å bli noe jeg ikke er.

Jeg har i løpet av de siste 2,5 åra blitt et nytt menneske nettopp på grunn av at styrkeløftmiljøet har endret mine tanker rundt min egen kropp og hvordan den bør være. Den bør være sånn den er og jeg bør veie det jeg veier fordi da yter jeg best som idrettsutøver og jeg trives som kvinne i formene mine. :)

For 3 år siden hadde jeg ikke trodd jeg skulle være der jeg er i dag.

Det er ganske mye arbeid fra min side for å klare å endre tanker jeg har hatt hele livet, i tillegg klarer jeg å takle at det finnes fett på kroppen min og ikke minst stå i veldig lite flatterende styrkeløftdrakter med de styggeste “løftetansiktene” foran tilskuere uten å tenke på hva de synes om meg.

Å kjenne seg sterk

Klar for markløft sydnorsk mesterskap 2012 (Tatt av Stian Jensen)

Klar for markløft sydnorsk mesterskap 2012 (Tatt av Stian Jensen)

I tillegg til alt dette er det utrolig gøy å bli sterk! I løpet av perioden jeg har konkurrert har fremgangen alltid vært der og nye mål blir stadig nådd. Hvem vil vel ikke føle seg sterk, løfte mer enn de noen gang kunne forestilt seg, merke at kroppen bli sterkere i hverdagen og kjenne adrenalinet pumpe på løfteplattingen?

Det spiller ingen rolle om noen løfter 30 kg eller 300 kg når det er sine egne rekorder de vil slå.

Alt fra nybegynnere til landslagsutøvere heier fra salen og stemningen er alltid god. Det er et miljø som passer alle og man blir aldri for gammel.

For kropp og sjel

For meg er dette en idrett jeg ønsker drive med så lenge det finnes krefter i meg. Det er ikke bare for kroppen sin skyld, men for sjelen.

Det kan hende jeg aldri blir god nok for noe landslag eller aldri får konkurrere internasjonalt, men dette er også en lagidrett, til tross for at man konkurrerer én og én på plattingen, jeg kan hjelpe andre nå sine mål og skape et godt miljø for de rundt meg. Jeg synes slagordet til Norges Styrkeløftforbund er veldig bra: “Vi løfter sammen og skaper rene vinnere”. Det handler om så mye mer.

Viktig antidoping-arbeid

Styrkeløft er en idrett, det vil si at det en underlagt Norges Idrettsforening, og utøverne blir derfor jevnlig dopingtestet av Antidoping Norge. Jeg har selv blitt testet ca. en gang i året utenom konkurranse. For meg er det viktig å kunne fortelle at jeg driver med dopingfri idrett.

Kraftporter har ikke det beste ryktet når det gjelder doping, men Norges Styrkeløftforbund, med alle som følger med, har virkelig jobbet hardt for å renvaske idretten og utøverne. Vi er ærlige, hardtjobbende utøvere med en sterk antidopingholdning. Dette er med andre ord ingen idrett det er farlig å la barna sine starte med!

Derfor: Det er altså ikke noe verre enn det. Jeg driver med styrkeløft fordi jeg føler meg vel i idretten, klubben og i konkurransen. Jeg liker å bli sterk og å konkurrere i en dopingfri idrett.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.