Dette er det/den beste for å hjelpe deg å oppnå dine mål

Eirik Sandvik gir oss her noe å tenke på angående hva som faktisk er det beste for nettopp deg.

 

Personal trainer helping woman at gym

Har du hatt et mål, har du også garantert tenkt: «Hva er det beste for meg? Og hvem er den beste som kan hjelpe meg med dette?»

Om målet er å bli bedre i idrett, større, sterkere, bli kvitt smerter, rehabilitere skader, komme i sommerform, er det samme. Målet er der, og du prøver å finne «svaret» på hvordan du skal klare dette. Det er mange ulike faktorer en kan la avgjøre valget man lander på, men tenk over følgende. Om du vil bli bedre i fotball, hva ville du valgt av:

  1. Å bli trent av han/hun med «det beste» og nyeste treningsutstyret, han/hun som gir deg de beste fotballskoene, de beste leggskinna, de beste klærne, de beste tilskuddene osv.

Eller

  1. Å bli trent av Messi, på nudiststrand?

Ok, det siste er med for å fremme et poeng. Om alt (unødvendig) strippes vekk, hvem kan i realiteten hjelpe deg på best mulig måte?

LES OGSÅ – Tankemat: Om det å forkaste noe

ERFARING

Det spiller ingen rolle om 13 bokormer slipper teoretiske bomber på deg – som visstnok skal være «best» – om du heller kan få hjelp av noen som:

  1. Enten har gjort det du vil gjøre selv, eller:
  1. Hatt suksess med å hjelpe andre med å oppnå det du vil oppnå.

EKSEMPEL

Jeg vet om flere kjente behandlere og trenere som sier det gikk opp et lys for dem da de fikk X problem selv.

Det er for eksempel lett for behandlere (eller trenere) å snakke om ryggsmerter til pasienter med ryggskader, men de kan snakke om (og behandle) problemet på en helt annen måte om de selv har vært utsatt for paralyserende smerter, som de selv har måttet kjempe seg tilbake ifra.

Det er større sannsynlighet for at noen som har spilt håndball eller fotball på et godt nivå, kan hjelpe deg bedre inne disse idrettene enn noen som kun har sittet på ræva og sett på fotball eller håndball.

Det har med forståelse å gjøre.

OBS! Det er derimot interessant at det er slik at de aller beste atletene ofte er de dårligste coachene. En spekulert årsak til dette, er at det ofte er slik at disse atletene ikke har jobbet veldig problembasert sammenlignet med mange andre. De har med andre ord svært gode forutsetninger for å lykkes – og det de har gjort har tatt dem direkte til toppen – uten store problemer.

Jeg sier IKKE at de ikke har jobbet hardt, men det jeg mener er at de ikke nødvendigvis har måttet jobbe rundt mange problemer, som vanlige dødelige som regel møter på i bøtter og spann. Erfaring med slike problemer, er ofte det som gjør en coach til en coach, da vedkommende enklere kan veilede andre til å unngå de samme feilene.

Det er mye fokus på hvem som er «best» i treningsbransjen i dag. Det blir som å spørre: hva er best av epler, pærer, meloner, bananer, pølser, hamburgere, og Napoleonskaker? Du vil med andre ord få mange ulike svar, basert på hvem du spør. Er du ute etter en personlig trener, kan det være at kjemi og pedagogikk har mye mer å si enn det faktiske kunnskapsnivået, så det er ikke alltid faglig kompetanse som er avgjørende.

Så, hva er egentlig «best» for deg?

Spør deg heller, hva er det du vil oppnå? Og deretter, finn ut hvem som har oppnådd tilsvarende selv, og/eller hjulpet mange andre med dette? Svaret på dette vil veilede deg i riktig retning.

Denne artikkelen ble først publsert på eiriksandvik.no

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.