Monique Forslund tok opp kampen med kommunen om smørforbud og vant

– Barna mine skal ha smør, ikke lettmargarin.

SMØR TIL SKOLEBARNA - men ikke uten kamp ...

SMØR TIL SKOLEBARNA – men ikke uten kamp …

Karlstad kommune i Sverige innførte smørforbud. Monique Forslund jobber som førskolelærer, treningsinstruktør og kostholdsveileder. Nylig gikk kommunen ut og byttet ut Bregott (Bremykt) med lettmargarin, og alt som kunne minne om noe annet enn skummet og lettmelk, ble fjernet. Dette resulterte i en massiv protestkampanje, som omsider fikk politikerne til å snu i saken. Smør og helmelk er tilbake. – Margarin er ikke mat, smør er ekte vare. Jeg har vunnet kampen for smør i skolen, stråler Monique. Monique er en av Sveriges fremste talspersoner for LCHF (Low Carb High Fat), og har fulgt disse kostholdsprinsippene siden 2007. Da var hun god og rund. Men med LCHF ble hun 40 kilo slankere, og engasjementet hennes for skikkelig mat er derfor veldig stort! Kanskje ikke så overraskende?

Det er ingen tvil om at politikernes kunnskap (og ikke minst interesse) for kostholdsspørsmål er svært varierende. Temperaturen på de siste ti år med kostholdsdebatt har til tider vært svært høy, men enda høyere temperatur har det vært i vårt naboland. Og over flere år har et av de største stridsspørsmålene vært – som her – smør eller margarin?

Politikere forsøkte å fjerne smøret fra skolene i Karlstad - som så mange andre steder, reagerte foreldre kraftig på forslaget.

SMØRFORKJEMPEREN MONIQUE FORSLUND: Fikk smøret tilbake i skolen.

De offentlige helsemyndighetene kjemper her i motvind. Margarinsalget har stupt i Sverige de siste årene, mens smørsalget har økt sterkt. Begge land har hatt «smørkriser» som har vekket internasjonal oppsikt, og selv om smørsalget i Norge nå har stabilisert seg, så øker det fremdeles i Sverige. Også i USA er smørsalget opp 65% fra 2000.

Men myndighetene verden over forfekter fremdeles margarinets antatte helsefremmende egenskaper. Så derfor anbefales fremdeles margarin fremfor smør av helsemyndigheter i både Norge og Sverige. Og lokalpolitikerne i Karlstad bestemte seg for å «stramme inn» hvilken skolemat elevene skulle få spise. Elevenes skulle ikke lenger få muligheten til å velge annet enn lettmargarin og lettmelk, helt i tråd med de samme, gamle kostholdsanbefalingene vi har hørt i flere tiår.

Da startet flere foreldre å sende smør med barna hjemmefra til skolen. Det er ikke ofte vi ser at myndighetene blir utfordret på denne måten. Svenskene er tross alt kjent for å være ganske tro mot sine lover og regler, eller hva? Denne type fritenkning ble det da umiddelbart også slått ned på, og skolene innførte forbud mot å ta med eget smør, av hygieneårsaker. Dette er ikke første gang lokale myndigheter i Sverige forsøker å fjerne smøret fra skolene, det samme har skjedd blant annet i Stockholm – og det ble stor oppstandelse i den svenske hovedstaten. Politikerne måtte forholde seg til massive protester fra sine velgere. 

Becel - tilsvarende Vita hjerte go i Norge

PLASTSMAK? Margarinet Becel falt ikke i smak hos verken elever eller foreldre. Margarinsalget stuper i Sverige.

Plastsmak?

– Jeg synes det smaker kjempeekkelt, det smaker jo som plast, sa eleven Linda Sztankovics på Alviksskolan til Dagens Nyheter, da Bregott (Bremykt) ble erstattet med det sterkt omdiskuterte margarinet Becel (tilsvarende Vita Hjerte Go). Årsaken til byttet var helsebyråkratenes bekymring over den økende overvekten blant barn og ungdom. Smøret var tydeligvis noe man kunne stille til ansvar, med margarin ville det bli bedre?

Sterkt foreldreengasjement

Engasjementet blant foreldrene er det ingenting å si på. At margarin skal være bedre enn smør er for mange en gåte, og i Karlstad tok trebarns-mamma Monique Forslund opp kampen mot lokalpolitikerne som en dag fikk det for seg å fjerne «Bregott» og erstatte det med lettmargarin, for å tilfredsstille Livsmedelsverkets anbefalinger. – Aldri i livet om mine barn skal serveres den giften, sier Monique som også jobber som kostholdsveileder og treningsinstruktør. Hun tok opp kampen med en gang og engasjerte flere tusen foreldre gjennom en underskriftsaksjon som ble overlevert til politikerne og lokale myndigheter. Foreldre begynte å sende med barna smør hjemmefra. Svenske medier omtalte saken som «smugler-smør». Da politikerne og myndighetene forsøkte å innføre et forbud mot dette «hjemmesmøret», nådde det lokale engasjementet nye høyder. Over 1600 skrev under et opprop på noen få dager, og svensk rikspresse og fjernsyn viet saken stor interesse. Monique innkasserte til slutt seieren. Myndighetene i Karlstad trekker tilbake til forbudet, og skal se på saken på nytt. 

Gikk ned 40 kilo med LCHF

Monique Forslund - bloggeren bak lifezone.se og forfatteren av "Ren, naturlig og hjemmelaget mat"

HELSEREISE
Monique valgte LCHF i 2007, og gikk ned 40 kilo. I LCHF-kostholdet inngår smør, og ikke margarin. Frustrasjonen og engasjementet ble derfor stort da Karlstad kommune forsøkte å tvangsinnføre Becel (Vita) i skolene. Monique tok kampen – og vant.

Monique Forslund driver bloggen lifezone.se og kjemper for ren, naturlig mat til barn. Hun utgav i fjor kokeboken «Ren, naturlig og hjemmelaget mat» – der hun tar til orde for bruk av helfete meieriprodukter, smør, kokosfett og andre ingredienser som ofte går igjen i lavkarbo og LCHF. Boken ble i Sverige en stor suksess, og den er også kommet ut på engelsk.

For Monique har nemlig gjort en imponerende helsereise nettopp med denne kosten. I 2007 veide hun 106 kilo, og det var da la hun om til LCHF – for å gå ned i vekt. Også barna hjemme får LCHF-kosthold, men hva barna får på skolen er vanskeligere å kontrollere. Det siste hun ønsker er at de skal få fettredusert melk og lettmargarin.

Vita hjerte go lettvariant

OMSTRIDT: Det er elsk eller hat – Vita hjerte go bruker enorme midler på markedsføring. Men skal barn påtvinges margarin med kolesterolsenkende effekt?

– Jeg synes det er lett å planlegge god og skikkelig mat når man spiser LCHF. Og vi spiser alt mulig hjemme. – Jeg har trent hele livet, alltid elsket dans, derfor er ZUMBA flott for meg. Med denne kosten får jeg mye energi, ingen svingninger i energinivået – og jeg blir aldri «sugen» når jeg er på vei hjem fra trening, avslutter Monique. 

Kostholdskampen fortsetter. Til forskjell fra Norge, er kostholdsdebatten i Sverige også til stede i politikken. Og ofte er det på grunn av skolematen (Sverige har skolematservering), der enkelte lokalpolitikere ønsker mer lavkarbomat i skolen – mens andre politikere igjen lytter til Livsmedelsverket som ønsker margarin, stivelse og mager mat. Spørsmålet om smør eller margarin i skolen, har vært oppe i en rekke kommunestyrer og lokalmiljøer – ikke bare Karlstad og Stockholm.

Hva mener du?

Bør skoler eller barnehager påtvinge barna lettmargarin som «Vita Hjerte Go» selv om foreldrene ønsker noe annet?

Foredrag med Monique i Oslo, november 2013

Moniques blogg blogg finner du på lifezone.se.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.