Treningsentusiaster, ikke gå i luksusfellen!

«Det mer vanlig å trene med en skakkjørt kropp, enn det er å kjøre rundt med en skakkjørt bil.»

training-with-pain

Utfører du øvelser du ikke kan, metoder du ikke forstår, eller trener mer enn det kroppen klarer å igjenhente seg fra? Ja, da har du dessverre havnet i luksusfellen. 

Hva så? Det er jo ikke som at det koster penger å komme seg ut av luksusfellen for deg som trener, så det er jo ikke noe problem å fortsette på samme spor, er det vel? Ikke? Det koster svært mye å leve med kroniske smerter, og det koster mye å være skadet. Det koster faktisk mye penger, men slettes ikke bare penger. Det koster også i humør, velvære, entusiasme og glede – eksempler på noe som blir sterkt redusert når du havner i luksusfellen, og som i mange tilfeller er betydelig mer verdt enn penger.

Når jeg ser på Luksusfellen på TV blir jeg ofte skjermflau. Et ord som gjerne kunne vært hentet ifra Harald Eia og Bård Tufte Johansens «Det er Boka mi» – som betyr at jeg blir oppriktig flau av å se vedkommendes situasjon bli eksponert på tv. Ser jeg personer trene på en måte kroppen ikke er klar for, blir jeg ikke flau, men jeg ser situasjonen på tilsvarende måte som når jeg ser på Luksusfellen.

Det handler ikke om penger. Det handler om kroppen til vedkommende som trener.

Trener du på en måte du ikke er klar for, har du tatt opp et forbrukslån. Det vil si at du «låner» for å klare noe du egentlig ikke har råd til. Tar du opp et forbrukslån for å kjøpe materielle ting du egentlig ikke har råd til, betyr det at du enten vet at du kan inntjene denne summen innen rimelig tid (du har kalkulert risikoen for å gjøre det), eller så betyr det at du er grådig og vil ha noe nå, uten å jobbe for det først. Dette er en barnslig fremgangsmåte. Det var hvordan jeg selv så på verden da jeg var liten og ville ha alt med det samme, uten å tenke over at jeg burde jobbe for det først (les: gjøre meg fortjent til det).

Missing link

Det at du vil ha noe, betyr ikke at du har krav på det. Jeg ser stadig personer ta opp enorme «forbrukslån» i treningsverden. Det starter med et mål, eller en visjon som skal realiseres med det samme, men ikke jobbes for. Forbrukslånet i denne forstand betyr å starte i feil ende. En toppidrettsutøver starter for eksempel ikke med å konkurrere på elitenivå. Starten er å trene seg opp til å takle å trene på høyt nivå – og det skjer over lang, dedikert tid. Først når det muliggjøres, er det aktuelt å vurdere å konkurrere på høyt nivå.

Du er kanskje ingen toppidrettsutøver, eller ønsker å bli en, men du trener for noe. Spørsmålet er om du har startet i feil ende (havnet i luksusfellen)? Svaret er enkelt å finne ut av.

Har du havnet i luksusfellen?

Grad 1 – Du vet ikke hvorfor du gjør det du gjør, eller hvordan du faktisk skal gjøre det.

Folk flest befinner seg her. Ja, de tror selv at de har kontroll og virker dermed overbevisende nok, men tiden vil alltid avsløre manglene, og motgang er et garantert utfall.

Grad 2 – Du opplever smerter under eller etter trening.

Det spiller ingen rolle hvor du har vondt, eller hva du gjør. Opplever du smerter under eller etter trening, har du føttene godt plantet i luksusfellen.

Grad 3 – Du har vondt selv når du ikke trener.

Med andre ord, du lever med kroniske smerter. Nå har du føtter, lår og store deler av overkroppen i luksusfellen.

Grad 4 – Du trener med skade.

Spiller ingen rolle hvilken skade du trener med. Du bor nå i fella. Felles for alle gradene, er at noe er feil. Det du gjør, eller ikke gjør, gir deg smerter og/eller skader deg. Det er ikke til å komme unna, og det er ikke tilfeldig. Smerter og skader, har en eller flere årsaker, og om det du gjør framprovoserer dette, er det du som er ansvarlig. Det er du som skaper problemene. Med andre ord, du har ikke jobbet deg opp til å tåle treningsformen du benytter deg av, men har i stedet tatt opp et «forbrukslån». Felles for alle forbrukslån er at de har høye renter og at de må tilbakebetales. 

Det vil si at jo lenger du trener med forbrukslån, desto større blir lånet som du før eller senere må tilbakebetale. Det er heller ikke snakk om at du bestemmer utfallet av dette. Til slutt kommer det noen som tar styring over det du eier (eller kommer til å eie i fremtiden) og tar det ifra deg – med makt om nødvendig.

Jeg har selv vært der

I treningsverden er det da ingen som kommer å tar deg med makt, tenker du kanskje nå. Vel, jeg ble selv båret ut av mitt eget treningslokale av ambulansepersonell, etter å ha fått prolaps under knebøy som gjorde meg paralysert. Jeg ble bokstavelig talt båret til ambulansen med makt, og kjørt videre til legevakta. Dette er et eksempel på en situasjon som kunne ha vært forhindret om jeg ikke hadde havnet i luksusfellen. Jeg trodde jeg var klar for en fremgangsmåte jeg ikke var klar for, og måtte betale dyrt for det.

Sier jeg ting som dette vet jeg at mange tenker at «det skjer ikke meg». Det er mulig det, men er det én ting jeg vet, så er det at folk som tar lett på dette, før eller senere vil oppleve problemer. Tror du for eksempel at jeg tenkte at jeg ville gå på den smellen? Jeg trodde selvsagt at jeg var uovervinnelig jeg også.

Det er altfor lett å havne i luksusfellen, for det er så enkelt å tenke at det å mestre sin egen kropp også er enkelt. Mange tror at det ikke krever så mye å forstå kroppen sin, mens de er overbevist om at det krever mye å forstå hvordan en bil fungerer.

Reality check: går du virkelig inn for å forstå hvordan en bil fungerer, og vil lære hvordan du kan fikse den og holde den vedlike, er jeg sikker på at du kan klare dette på noen måneder. Om du derimot ønsker å gå inn for å forstå hvordan kroppen din fungerer, og vil lære hvordan den kan holde den vedlike, vil det ikke ta deg noen måneder, det vil ta deg flere år å forstå og ikke minst innlære kun det grunnleggende. Og for å sette ting i perspektiv, er det fortsatt mye vi ikke forstår om menneskekroppen.

Stein på steinLikevel er det mer vanlig å trene med en skakkjørt kropp, enn det er å kjøre rundt med en skakkjørt bil. Og folk lurer på hvorfor de lever med smerter og/eller skader….

Sjansen er stor for at du har havet i luksusfellen, og trener med et forbrukslån i dag. Spørsmålet er om du skal fortsette å trene på denne måten og la gebyrene sakte, men sikkert bygge opp forbrukslånet ditt, eller om du skal ta problemene ved roten, og med det bli kvitt forbrukslånet?

Artikkelen ble først publilsert på eiriksandvik.no

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.