TV-Debatt: Ikke skyv ansvaret over på andre

Hvem har ansvaret for at du og jeg er overvektige? Er det myndighetene, foreldrene våre, matprodusentene eller er det oss selv?

Det har mildt sagt stormet rundt Kari Jaquesson den siste uken. Bakgrunnen er et blogginnlegg på hennes egen nettside hvor hun gikk til frontalangrep på Jørgen Foss, lederen av landsforeningen for overvektige.

I det kvasse blogginnlegget skriver hun blant annet:

Grunnen til at du er så svær, Jørgen, er ikke fordi du ikke forstår kostråd, det er fordi du av grunner du bare kjenner, har gjemt bort ditt egentlige jeg i et lass av fett.

Debatten som har fulgt i etterkant, danner grunnlaget for den tv-sendte debatten på NRK som ble sendt i går.

Vi har også tidligere fulgt fedme-debatten på TV. Mer om det kan du lese her.

Hvem har skylda og hvem sitt ansvar er det?

I denne sammenhengen er ikke skyldspørsmålet det mest interessante, men det vies likevel en god del tid.

Hvem har skylda for at vi nå er over 1 million overvektige i dette landet? Eller at nesten tjue prosent av ungene våre er overvektige.

Er det myndighetene som sover i timen, eller er det kanskje det at den usunne maten er for lett tilgjengelig? Hva med oss selv – hvor stor del av ansvaret bør hvile på den enkelte?

Min mening

Det finnes bare en person i hele verden som kan slanke deg (ja, bortsett fra kirurgene). Det er deg selv. Du må spise mindre, du må trene mer – og du må repetere dette til det kjedsommelige.

Myndighetene kan legge ting til rette for deg, og gjøre det enklere. Ikke ved å øke sukkeravgiftene eller å redusere momsen på frukt og grønt, men ved tiltak som virker stimulerende på oss.

Det kan være:

  • Økt kunnskap om kosthold og trening i skolen og barnehagen.
  • Øke antallet timer med gym og fysisk aktivitet, også det i skole og barnehagen.
  • Utbygging av flere gang- og sykkelveier.
  • Videreutvikle nøkkelhullordningen som per i dag ikke fungerer slik som ønsket.
  • Legge til rette for at det vokser fram fritidsaktiviteter som også passer for barn som er svakere motorisk.

I bunn og grunn bør det handle om å stimulere hver enkelt av oss til å gjøre noe med problemet.

Hva bør gjøres?

Skal vi noen gang klare å få gjort noe med fedmeproblematikken, må vi ta innover oss det ansvaret vi har.

Hver femte 8-åring er overvektig. Ja, det er kanskje slik at datamaskinen får ungen din til å sitte mye inne, men det hjelper ikke å skylde på samfunnet. Helseminister Jonas Hahr Støre kan ikke komme hjem til deg og trylle han eller henne ned i vekt.

Det er likevel ikke slik at myndighetene bør overlate hele ansvaret til hver enkelt. For det ansvaret er det alt for få som tar. Noen regler og retningslinjer må det være.

LES MER – Dette er statens kostholdsråd

Ingen tilhenger av økte avgifter

Jeg er i mot økt avgift på sukker, fett eller at reklame skal forbys. Det er tross alt vi – både som foreldre og enkeltindivider som har ansvaret for hvordan vi lever livene våre, og hvordan vi velger at barna våre skal leve livene sine. Ja, helt til de blir gamle nok til å bestemme selv.

Myndighetene bør stimulere oss til å gjøre klokere valg.

Dette kan gjøres gjennom økt kunnskap. Myndighetene bør tilrettelegge for at de som trenger hjelp, faktisk får det. Det kan være hjelp til psykolog, ernæringsfysiolog eller andre tiltak som bidrar til forenkle hverdagen.

På skolen og i barnehagen bør både barn og voksne få opplæring i hva det innebærer å spise sunt og balansert. Videre bør det legges til rette for mye og variert mosjon.

Debatten ga oss ikke veldig mye nytt. Eller hva?

Hva synes du om debatten – kom vi noe lengre? Og hva tenker du om alle disse forbudene og den detaljstyringen som foreslås? (sukkeravgift, forbud mot reklame rettet mot barn, etc).

Kjør debatt!

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.