6 litt mer «ukjente» effekter av treningen

Det er lett å la alt handle om det estetiske, men trening er også svært viktig for den mentale helsen vår.

brain

Mange trener for å se bedre ut; de vil ha mer muskler og synligere muskler og mindre fett. Men det finnes også veldig mange andre gode grunner til å trene, og de bør man også kjenne til. For hva skal du med sprettrumpe, mageruter og store biceps om du ikke er glad eller fungerer godt i hverdagen?

For at treningen skal gi god effekt er det derimot viktig å være klar over en ting: Du må ut av komfortsonen. Det er her de fleste positive tingene skjer. I forbindelse med treningen handler det om å faktisk trene når du er på trening; du skal presse deg selv, du skal ta i og du skal prestere.

Det er når du klarer dette at du kan nyte godt av alle de positive effektene treningen har, både på kroppen og hodet.

fantastic1. Stress og mestringsfølelse

I en hektisk hverdag hvor vi føler at døgnet ikke har mange nok timer og at vi aldri rekker over det vi har planlagt, fungerer treningen som et viktig verktøy for å håndtere stress. Ved stress frigjøres stresshormoner som blant annet skal mobilisere energi for å håndtere påkjenningen. Hvis stresseksponeringen blir stor og langvarig kan den føre til sykdom ved mangel på restitusjon. Dette kan gjøre seg til kjenne ved mangel eller dårlig søvn, diverse helseplager og sykdom.

Trening har dokumentert effekt på sykdommer hvor stress er en av flere medvirkende årsaker, eksempelvis hjerte- karsykdom, diabetes, depresjon og smerte. Regelmessig trening vil også gjøre at det skilles ut mindre stresshormoner og man ser at godt trente håndterer psykososial stressbelastning bedre. Trening vil også kunne gi økt velvære og bedre selvfølelse.

2. Selvtillit og tro på egne evner

Troen på egne ferdigheter og økt selvtillit kan utvikles på flere måter. Kanskje viktigst er det å skaffe seg positive erfaringer. Faller du ned og slår deg når du prøver deg på kroppshevninger, gir dette en veldig dårlig opplevelse. Men når du lykkes får du større tro på egne evner. Er du i dårlig form eller skal hjelpe noen som er det, så start med utfordringer som har lav terskel.

Det kan også være smart å alliere seg med likesinnede eller personer som har hatt lignende erfaringer som deg. Derfor kan det være lettere å være to når man trener og som begge ønsker å oppnå noe av det samme. Men for at du skal få bedre selvtillit og bygge opp troen på egne ferdigheter, er det også veldig viktig med støtte fra de rundt deg.

3. Humør, glede og lykke

Det har lenge vært kjent at det er en sammenheng mellom hvor mye vi trener og hvor glade vi framstår. Dette gjelder også undersøkelser som inkluderer syke mennesker. Store gjennomganger tyder på at trening kan brukes for å redusere risikoen for å bli syk av depresjon, det kan behandle depresjon (gjerne i kombinasjon med andre behandlingsmetoder) og det kan redusere risikoen for tilbakefall.

Mange opplever treningen eller treningsstudioet som en slags friplass hvor bekymringer som ellers svirrer i hodet, blir lagt igjen hjemme. Denne følelsen av å kunne sette livet litt på «pause», nevnes av mange som viktig.

4. Hukommelse og konsentrasjon

Det er mye vi tar for gitt i hverdagen, men hvis vi ikke tar vare på oss selv, eldes vi raskere enn vi er klar over. Det finnes mange studier på sammenhengen mellom trening og kognitiv funksjon. De viser store forskjeller når man sammenligner personer som er i aktivitet og ikke. Å ta vare på hodet er en prosess som varer livet ut, og ikke noe man kan ta en lang pause fra.

Det viser seg også at trening både kan ha en forebyggende effekt på demens, men er også viktig for å forhindre nedsatt funksjonsevne (også den mentale). Fysisk aktivitet ser også ut til å kunne ha en beskyttende effekt på hjernen og redusere hastigheten på aldringsprosessen som til enhver tid er der.

5. Angst og depresjon

Trening vil ha en gunstig effekt på flere signalstoffer i hjernen, i tillegg til at det har en beroligende og oppmuntrende effekt. Dette er gunstig både for å forebygge og behandle angst. Med angst som med depresjon registrerer man ofte at personene blir både passive og tilbaketrukne. Denne isolasjonen er det viktig å gjøre noe med, og trening kan i så måte fremme positive følelser, tanker og tro på egne ferdigheter (jf. punkt 2).

6. Energi og søvnkvalitet

Vi trenger energi for å leve, for å orke å stå opp, dra på jobb eller skole, levere et resultat, lage middag og nyte livet. Mangel på energi gjør oss ikke bare deprimerte/nedstemte (jf. punkt 5), det hindrer oss også å leve livet fullt ut. Dette innebærer også at vi får nok kvalitetssøvn. Dette senker stressmarkører og gir et viktig grunnlag for å fungere godt i hverdagen, så vel som at vi er mentalt skjerpet.

Referanser

  1. Benjamin N. Greenwood, Katie G. Spence, Danielle M. Crevling, Peter J. Clark, Wendy C. Craig, Monika Fleshner.Exercise-induced stress resistance is independent of exercise controllability and the medial prefrontal cortex.European Journal of Neuroscience, 2013
  2. Ashish Sharma MD. Exercise for Mental Health. Prim Care Companion J Clin Psychiatry 2006.
  3. Peluso MA. Physical activity and mental health: the association between exercise and mood. Clinics Sao Paulo 2005
  4. Roald Bahr. Aktivitetshåndboken, 2009.
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.