Usunt kosthold dreper deg ikke i dag

Så du gårsdagens episode av «Hellstrøm rydder opp hjemme» om Øystein som bare spiser Nugatti?

"Du har gitt fullstendig blaffen i hva du har puttet i kroppen din. Du har gitt faen hele veien." - Hellstrøm

«Du har gitt fullstendig blaffen i hva du har puttet i kroppen din. Du har gitt faen hele veien. Det er det ene. Og det som er like galt, og som kanskje er enda verre, det er at du fucker opp hele det sosiale livet ditt. Hva er det du holder på med? Familien din splittes opp. Du må velge mellom Astrid eller Nugattien!» -Hellstrøm

Det er én side ved kosthold, trening og helse som flere har vanskelig for å forstå. Mange kan skjønne at det er reelt, men allikevel klarer man ikke å ta det innover seg. Jeg synes dette ble godt illustrert under gårsdagens episode av «Hellstrøm rydder opp hjemme». Har du et gjennomgående dårlig kosthold og allikevel føler deg frisk som en fisk, så betyr ikke det nødvendigvis at helsa de er på topp.

deaf

Det evige maset om å spise frukt, grønnsaker, få i seg fiber, velge magre produkter, begrense alkohol og søtsaker etc. For de mest helsebevisste er det en selvfølge å følge disse rådene, mens for andre er det noe man gjør litt sånn halvveis, og mest for å lette på samvittigheten. Også har vi de som ikke bryr seg noe særlig om dette, spiser det de kommer over og har lyst på, uten å tenke på hva man burde gjøre og hva som er bra for kroppen. Hvor hører du til?

I gårsdagens episode av «Hellstrøm rydder opp hjemme» møtte vi en 30 år gammel mann som hadde spist Nugatti til alle dagens måltider siden han var 12 år. Allikevel var han slank, fornøyd og uten alvorlige sykdommer. Litt hodepine og lite energi var det eneste han kunne klage over. Et annet eksempel er fra et TV-program jeg så som het «syk av mat», der det var en jente som drakk ca 30 (!) bokser Coca-Cola hver dag, heller ikke hun hadde noen helserelaterte plager. Hvorfor er ikke disse personene alvorlig syke? Hvordan kan det ha seg at en person som lever utelukkende på brødskiver med nugatti ikke har strøket med som følge av mangel på vitaminer og mineraler? Jo, det skal jeg fortelle deg.

Utsiden lyver, det er det indre som teller

Sunn fornuft

Aller først kan jeg si at når denne mannen foretok diverse fysiologiske tester, så fikk han en fysisk alder på 71 år. Dette sier mye om at det skjer ting i kroppen hans som overhode ikke er bra. Jenta som levde nesten utelukkende på Coca-Cola var i ferd med å utvikle diabetes type 2, noe hun ikke var klar over før hun tok blodprøver. At noe virker bra på utsiden, sier ikke nødvendigvis så mye om hva som foregår på innsiden. Stadig vekk så hører jeg om personer som plutselig får vite at de har en alvorlig kreftsykdom og dør i løpet av kort tid. Dette er personer som ikke har følt seg syke, men hvor kreften har herjet i kroppen deres over lengre tid uten at de merket noe før det var for seint.

Men, det er også sånn at kroppen din kan overleve lenge uten at det får store konsekvenser. Mannen på «Hellstrøm rydder opp hjemme» hadde ikke fått noen spesielle sykdommer til tross for at han hadde levd i nesten 20 år på bare brød med nugatti. Kroppene våre tåler ekstremt mye. Du stryker ikke med fordi du spiser dårlig mat en stund, eller ikke har trent på noen år. Man må ikke spise mengder med frukt og grønnsaker for å overleve, men, hva skjer når vi begynner å dra på åra? Vi dør enten fordi vi har fått en sykdom som ødelegger livsfunksjonen til en eller flere av våre organer, eller fordi vi er blitt så gamle at organene våre ikke klarer å fungere lenger. På samme måte som når du sliter ut en genser eller et par nye ski, så sliter vi ut kroppen vår gjennom å leve. Vi utsetter oss for påkjenninger gjennom masse vi foretar oss i hverdagen, og dette setter spor i kroppen. Oppstår det små feil i kroppen, sånn som det gjør når man utvikler kreft, så er det en stor fordel om man har en kropp som er velfungerende og oppegående. Her skal immunforsvaret være på topp, repareringsmekanismer skal fungere som de skal og organene være motstandsdyktige mot skade. Hvordan sikrer man seg dette? Jo, gjennom å spise sunt og trene! Vitaminer og mineraler brukes av kroppen til vedlikehold, reparasjon, nydannelse og utskifting. Ved å sørge for å gi godt med påfyll av dette vil man ha rustet opp kroppen til å takle mange påkjenninger. I tillegg vil det gjøre at organene våre aldres saktere, og vi kan få et lengre liv.

Mer enn å overleve

skin-healthy-food

Du må ikke spise sånn som kostrådene tilsier for å overleve, men det er en fordel om man har lyst til å leve lenge og uten sykdom. Det er selvfølgelig ingen garanti for ikke å utvikle sykdom, men da gjør du i alle fall det du kan for å forebygge at det skal skje, resten får være opp til tilfeldighetene.

I løpet av studiet har jeg mistet tellingen på hvor mange ganger jeg har hørt at sunt kosthold og trening forebygger den ene sykdommen etter den andre. Dette er ikke tull. Å spise fiberrik mat vil redusere risikoen for å utvikle kreft i tykktarmen, å holde sukkerinntaket lavt på hverdager vil gjøre det mindre sannsynlig at du utvikler diabetes type 2. Regelmessig fysisk aktivitet vil redusere risikoen for hjerte- og karsykdom. Tenk, gjennom å sørge for å spise sunt 80% av tiden, og trene 2-3-4 ganger i uka, så gjør du en enorm innsats for å sørge for at du får et langt og godt liv, uten smerter og sykdom.

Vær så snill, ikke vær naiv og tro at til tross for at du har et dårlig kosthold i dag, og er frisk, så vil dette vare evig. Virkeligheten vil komme å gi deg et hardt slag i magen en vakker dag, og da er det for seint.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.