Utendørs Treningspark

Vår skribent Tor-Martin tok en prat med en av ildsjelene bak prosjektet «Utendørs Treningspark», Lasse Tufte. Et fenomen som sies å ha kommet for å bli.

Det ser ut som en lekeplass for barn. Såklart, det mangler husker, og generelt andre myke ting, men det ser da unektelig mye ut som en lekeplass? Vent litt, om det er en lekeplass, hva gjør voksene folk der? Og hvorfor henger de rundt som apekatter?

Bruker kroppen som belastning

For en stund tilbake snublet jeg over en treningsform som tilsynelantende er utbredt overalt bortsett fra her i Norge, og gir kulda skylden for akkurat det. Treningsformen tar utganspunkt i å trene med kroppsvekt, der øvelser som Pushups, Pullups og varaianter av hengende planker (kalt levers) regjerer.

Filmer fra USA og deler av Østeuropa viser egne parker hvor folk trener nettopp på denne måten, og da jeg får noen dager siden leste denne artikkelen fra Budstikka, så jeg bestemte meg for å dra og tre.. jeg mener utforske saken. En dag og en time senere – i en sliten Toyota født mitt på åttitallet – er jeg endelig framme.

Dette er Lasse (stående) og en av hans treningskamerater. Teknikken vist er Front Lever

Et lite stykke utenfor Oslo i byen Asker treffer jeg Lasse Tufte. Han er primusmotor for prosjektet «Utendørs Treningspark» her i Asker. Når jeg spør han hva dette prosjektet går ut på, så svarer han entusiastisk – om du har sett en sulten apekatt få øye på bannaner så er det ikke store forskjellen på entusiasmen.

Det er jeg og en kamerat av meg som trener sammen, i vår egen hjemmelagde mini-utgave av en park, hjemme hos kammeraten min i røyken. De to andre trener sammen, i sin hjemmelagde park i Lier.
Så møtes vi ofte for å dele erfaringer, samt veilede hverandre videre. Vi har primært trent på «hjemmebane» med egne remedier.

Utendørs treningsparker er kommet for å bli

Jeg blir nyskjerrig, park? Jeg vil se den parken, så etter en bolle og masse sjokolademelk kjører vi opp til plassen der mini-parken er bygd. Det første synet er masse små rekkehus i et idyllisk område. Og allerede nå går det opp for meg hva en minipark er, for i det vi tusler rundt et av hushjørnene er det en fem meter høy og tre meter lang konstruksjon bygd av tre og metallstenger og alt har fått plass en liten del av hagen like ved verandaen.

Jeg myser beundringsverdig på parken, og tasser rundt den og oppdager at på den ene siden er det et et lite men skarpt gjerde. Og på den andre siden av den en skrent som leder ned i masse trær. Betryggende, det er hvertfall gjenngrodd tenker jeg.

Mini-parken klar for bruk!

Full av begeistring så begynner jeg å spørre og grave, det første som slår meg er hvordan skal han klare realisere en slik park i stor størrelse, vedlikedhold og hvem skal finansiere noe slikt?

Vi ønsker og bemanne parken på dugnad, først og fremst for å veilede brukerne i hvordan øvelsene utføres og også for å skape en samhold. Jeg har vært i kontakt med kommunen som sålangt er positive til forslaget. Det er ment som et tilbud til allmennheten, og vi vil at det skal være gratis. Slike parker kan bygges i rustfritt stål og blir dermed vedlikedsholdfri og kommunen vil ha minimale utgifter.

Dette er ikke undertegnede, selv om jeg skulle ønske det var jeg. Øvelsen kalles en Front Lever

Tusen varianter

Jeg hiver meg med på treningen, og ser fort verdien i dette enkle utstyret. Utallige Pull Ups, Dips, Muscle Ups og diverse andre snodige – men svært effektive – øvelser senere,  kommer kvelden sigende på. Jeg har vært her i tre timer allerede, kroppen min kjennes totalskadd ut allerede før jeg rekker å ta på meg skoen kjenner jeg stølheten komme snikende og gruer meg allerede til morgendagen. Jeg kommer til å se ut som en nyopperert krøppling med store problemer med å i det hele tatt klare å åpne en dør.

Før jeg rekker å tasse så alt for langt kommer nyskjerrigheten snikende, som apekatten jeg selv har vært, spør jeg Lasse hvordan han planlegger at parken skal se ut. Jeg merker at jeg er oppriktig interresert nå.

I løpet av de nærmeste ukene så kommer mest sannsynelig jeg og en kammerat til å ta bilen å kjøre nedover i øst-europa, for å innhente inspirasjon til byggingen av parken, da denne idretten «Calisthencis» er kjempestor og utbredt der nede.

Vi har klokketro på at dette er noe som kommer til å eksplodere i ulike treningsmiljøer da en slik park vil bli tilgjengelig, dersom man klarer å promotere den godt nok. Både i øst-europa og i USA så er dette kjempeutbredt. Det har vist seg veldig effektivt som et positivt møtested for ungdommer, og voksne for de som vil det.

Jeg takker for meg og setter meg i bilen tilbake på tur tilbake til Oslo. Da merker jeg at dette med å kjøre kan bli et problem. All den tiden jeg lekte trene – lekte apekatt? –  har jeg slitt ut armene og har nå problemer med å styre bilen min. Mye fordi den er utstyrt med «muskel» servo, og apekatter er ikke bygd for å kjøre bil.. Jeg ender opp med å ta toget tilbake til Oslo

Sammfunnsverdi?

Etter å ha grublet og tenkt på hvorfor jeg ikke parkerte bilen min en plass det var gratis parkering så jeg slapp den bota så kommer jeg på utendørs parken som er i planleggingen. Har slike treningsannlegg noen fremtid? Er de trygge nok og hvem skal betale for alt dette, i bunn og gurnn er det noen samfunnsverdi i dette?

Selv om jeg ikke helt kan se for deg bestemoren min hengende opp ned og gjør abdominal crunch så tror jeg parken har sin sammfunsnytte. I forbehold om at dette er et gratis tilbud, tror jeg det vil vokse et sunt samfunn rundt dette som ganger resten av samfunnet på mange måter.

  • Ungdommer for enda et tilbud i nærområdet
  • Enda mer fokus rettet mot trening
  • En mulighet for alternativ trening
  • Fungerer uansett alder, kjønn og forutsetning
  • Sunt treningsmiljø, inkluderende, samlende.

Når – jeg satser på når og ikke om – parken kommer så blir det en liten sensasjon, selv om det eksisterer privateeide parker som er bygd av egne middler så blir dette den første parken støttet av offentlige middler. Nå gjennstår det og se om dette er suksess. Undertegnede vet hverftall hva han skal gjøre neste år – bortsett fra å kjøpe seg ny bil – og det blir å fronte en slik park på plassen jeg bor!

Interressegruppen «Utendørs Treningspark» finner du på facebook. Ta en titt innom!

Her er viser en Russer hvordan det skal gjøres!

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.