Dette er verdens beste diett

Mange er ute etter å finne verdens beste kosthold eller diett. Det som gjør oss slanke, pene, veltrente og sunne.

burger

Foto: Redstrek (Forum.Fitnessbloggen.no)

I dag vil jeg fortelle deg litt om favorittdietten min. Kanskje verdens beste diett. Og den er ikke helt slik du tror den vil være.

Du har kanskje lest forskjellige artikler som forteller deg at du skal spise en type mat og holde deg unna en annen type mat? Kanskje har du blitt fortalt at du skal spise som forfedrene dine, eller som inuittene. Denne artikkelen vil ikke være enda en «spis dette, men ikke dette». Jeg ønsker heller å gi deg et nytt perspektiv. Men la meg først fortelle deg en historie.

Den store tidstyven…

I begynnelsen av mars bestemte jeg meg for å ta en pause fra sosiale medier, og spesielt Facebook. Facebook blir fort altoppslukende og er noe jeg vil unngå. I tillegg ga det meg bedre tid til å lese, reflektere og skrive.

Jeg klarte å holde meg unna i 30 dager. I løpet av denne perioden fikk jeg gjort mye, inkludert tatt meg en liten mini-ferie og hengt en del med venner som jeg ikke har gjort på en stund. Ferien ble ikke hvilken som helst ferie…

En ferie utenom det vanlige

Du har kanskje lest artikkelen min Being Mindful With Your Training and Nutrition, hvor jeg oppfordret deg til å spise langsommere, fjerne alle elementer som lot deg distrahere fra maten og for en gang skyld la maten være i fokus. Det var nettopp dette jeg gjorde i en hel uke i Boston. Jeg dro ut med venner og spiste mye god mat, uten å la meg distrahere av alt annet.

Jeg dro eksempelvis til en restaurant som heter Eagle’s Deli med en god venn av meg og spiste en sinnssykt god burger. Kompisen min spiste over et kilo med kjøtt. I tillegg til en solid porsjon pølser. Det var godt å kunne sette pris på mat igjen. Veldig godt.

Vel, tilbake til livet. Den 30 mars aktiverte jeg Facebook-kontoen min igjen. Det første jeg la merke til, var de nye kostholdsartiklene som fortalte meg at jeg måtte kutte ut korn, karbohydrater, bær, melk og diverse for å komme i den formen jeg ville. Det virket som alle ble presset på seg visse agendaer fra alle vinkler, hvor målet er å få deg til å passe deres mål og ideelle kosthold.

Dette var noe av det jeg spiste. Foto: Jc Deen

Dette var noe av det jeg spiste. Foto: Jc Deen

Den beste dietten?

Det virker som alle skal presse en eller annen agenda over på folk og fortelle dem hva som er den beste dietten. Stort sett er dette en diett med masse unødvendige begrensninger. Hvorfor ikke lære litt om min heller?

Den heter Alt fungerer™. Det er ingen lavkarbo, steinalder, South Beach osv diett. Den har egentlig ikke noe navn, du kan forsåvidt kalle den det du vil. Jeg misliker sterkt når enkelte forteller at du kun kan spise på en bestemt måte, og at alle andre måter å spise på er dårlige.

La oss bruke paleo (steinalderkost) som et eksempel. Hvordan vet du hva som er optimalt eller perfekt?

Kanskje har du lest at hvit ris er katastrofalt for deg og at denne risen gjør at det bare er spørsmål om tid før du har diabetes. Men hva med alle menneskene i Japan som har spist store mengder ris i tusenvis av år? Eller hva med han treneren som fortalte deg at du måtte styre unna frukt på dietten fordi de mistolket en studie om fruktose på rotter?

Kanskje coachen din eller en annen du hører på fortalte deg at frukt må unngås på dietten fordi han eller hun feiltolket en undersøkelse på fruktose som ble utført på rotter? Eller kanskje noen fortalte deg at gluten/ulike kornvarianter er ren gift for kroppen og mennesker aldri har vært i stand til å innta det uten å fremme inflammasjon. Det forskning faktisk viser er at det er en liten andel av folk som påvirkes negativt av de forskjellige kornvariantene, og enda færre som blir påvirket negativt av gluten.

Vel, nå skal jeg være ærlig. Jeg har ingen slike idealer jeg skal prøve å dytte på deg, men jeg vil du skal tenke på noe. Jeg vil du skal være åpen på tanken at det ikke finnes noe som heter ”det perfekte kostholdet”. Jeg har lest en hel del, prøvd ulike ting på meg selv, undersøkt og etter alt det har jeg kommet frem til en konklusjon. Folk som er mer enn gjennomsnittlig interessert i kosthold bruker for mye tid på å finne ut hva som er det perfekte kostholdet. 

Foto: Redstrek (Forum.fitnessbloggen.no)

Foto: Redstrek (Forum.fitnessbloggen.no)

Fjern det idealistiske tankesettet

Det fører kun med seg en ting. Stress. Tankene og følelsene dine rundt mat er ikke uten betydning og de vil kunne påvirke valgene dine i form av hva du anser som god og dårlig mat. Energien din, mentalt og fysisk vil være en direkte konsekvens av dette.

Jeg må presisere at jeg ikke mener at man kan spise hva som helst, og at mikronæringstoffer som vitaminer og mineraler ikke har noe å si; det er langt i fra sannheten.

Men å fullstendig unngå melk fordi en eller annen guru fortalte at melk på et magisk vis får deg til å bli tjukk er mildt sagt idiotisk. Melk er en utrolig bra proteinkilde og er rik på kalsium. Begge stoffene er som vi vet essensielle for å opprettholde vanlige kroppsfunksjoner.

Kan man få i seg disse stoffene fra andre kilder? Selvsagt, men hvorfor unngå melk med mindre man er intolerant eller ikke liker det. Sett bort ifra disse to grunnene er det er faktisk ingen gode argumenter for å fjerne det fra kostholdet sitt. Det samme kan for øvrig bli sagt om alle andre slike råd om å unngå visse matvarer. Så kort og greit, har man ikke noen helsemessig grunner for å unngå/ eller fjerne noe kostholdet sitt; ikke gjør det.

Nok en gang må jeg presisere at næringsstoffer og matkilder spiller en rolle. Jeg prøver på ingen måte å si at man skal fråtse i seg absurde mengder med hurtigmat, men jeg sier heller ikke at du skal kutte alt ut. Enkelte matvarer er eksempelvis svært næringsrike i små mengder, så hvis man har holdt seg til enkelte produkter som ikke har en slik variasjon i næringsstoffer kan man med fordel prøve å inkludere noe som er mer næringsrikt.

Et annet godt kjent eksempel som er en gjenganger i fitnessmiljøet er å unngå natrium for en eller annen grunn. Natrium er et næringsstoff kroppen trenger, da spesielt hvis kostholdet ellers ikke inneholder så mye av det (noe en del av de folka som prøver å spise ”rent” tilstreber mot). Natrium er viktig av mange ulike grunner. Blant annet i fordøyelsen.

Jeg vil forresten påpeke at jeg ikke snakker om det typiske amerikanske kostholdet som er spekkfullt med salt. Vi snakker om kostholdet til svært treningsentusiaster som unngår hurtigmat som pesten.

Noen raske måter å få i seg en del natrium på er å spise en burger, et pizzastykke eller å lage en av dine favoritt matretter med litt mer salt. Fordelen? Det vil mest sannsynlig smake bedre!

TL; DR (For langt, orket ikke å lese)

Det absolutt siste folk trenger er et kostholdsplan som er begrensende og manglende i variasjon. Folk som tror at det å utelukke matvarer er det nærmeste de kommer ungdomskilden, eller på annen måte vil fremme helsen, er mildt sagt på villspor.

Det finnes en plass for nærmest alt hvis man tenker på kosthold, men hvis du fremdeles vil leve i ubegrunnet frykt fremfor å stole dagens forskning og den praktiske anvendelsen av denne, kan jeg virkelig ikke gjøre noe annet enn å si jeg beklager for din del.

Husk at dine tanker og følelser rundt mat vil sterkt påvirke dine vaner og den generelle tankegangen din. Det er videre den samme tankegangen som vil påvirke levemåten din.

Så da er spørsmålet om tankegangen er styrt av oppdatert forskning og sunn fornuft, eller populære dietter som er presset på folk av ulike guruer slik at folk skal passe deres modell?

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.