Kommentar til VG – Farvel til lavkarbo? Så feil kan man ta

«Farvel lavkarbo!», skriver VG lørdag 6. juli, og erklærer at folk nå vil ha naturlig mat.

Anders G. Kinderg, Dag Viljen Poleszynski og Jan Mesicek - alle tre sentrale personer i Kostreform for bedre helse.

Anders G. Kindberg (t.v.) leder av fylkeslaget Kostreform Oslo & Akershus, initiativtaker til foreningen Dag Viljen Poleszynski, Jan Mesicek (t.h.), forfatter av dette innlegget og blant stifterne av foreningen i 2007. I dag i fylkesstyret til Oslo & Akershus, samtidig som han er forlagssjef i Forlaget Lille Måne.

INNLEGG: VG er raske på labben, og erklærer «farvel til lavkarbo» i avisen lørdag 6. juli, mens de påpeker at «nå kommer naturlig mat». Så hva er egentlig forskjellen? Ganske liten. Lavkarbobevegelsen fikk kraft nettopp fordi et lavkarbokosthold gjør mange syke folk friske, spesielt overvektige og diabetikere. Pressen kunne en periode knapt skrive nok om lavkarbo, og det ble til en «kur med bacon og egg», det verste oppslaget var kanskje «lavkarborottene kommer» – en egen type rotter som innvaderte kloakksystemene på grunn av alt baconfettet. God jul.

I tillegg kom kolesterolgutta på banen, og satte inn et massivt mediastøt for å skremme om hvor garantert du var å få hjertesykdom hvis du spiste lavkarbomat med kolesterolinnhold. Tabloidiseringen kunne neppe gått lenger, er det rart folk flest ble litt – lei?

En positiv utvikling

Men med den folkebevgelsen og kraften som lavkarbomiljøet- og forkjemperne startet og fremdeles forfekter, så kan man nå noen år senere se flere fantastiske endringer: folk spiser ekte, naturlig smør som aldri før, og er skeptiske til kjemiske produkter som margarin; sukkerforbuket fortsetter å synke; fettfobien er på hell; interessen for hel, lokal, ren og naturlig mat øker; og stadig flere lager sin egen saus og majones fra grunnen av.

Alt dette er bare positivt, og er budskap som kom har kommet fra lavkarbomiljøene i over ti år. Det er sterk kontrast til VGs vektklubb, som på «redaksjonell» spalteplass utallige ganger anbefaler lettmajones (med sukker), kjemimargarin (vita hjertego), osv. Naturlig mat, trolig ala VG Vektklubb’s definisjon. Det skal godt gjøres å få naturlig, skikkelig mat til å bli «høykarbo». Kampen for skikkelig mat fortsetter, og det er mange slag som gjenstår.

I 2007 stiftet pionerene Dag Viljen Poleszynski, Sofie Hexeberg, Fedon Lindberg og flere titalls leger og klinikere, foreningen Kostreform for bedre helse. Målet var å spre kunnskap om hvordan lavkarbokosthold har en positiv effekt på mange livsstilsssykdommer. Siden den gang har vi jobbet for bedre mat og med å formidle denne kunnskapen til vanlige mennesker så vel som klinikere, og flere seire til tross, innser vi at kampen blir lang – for politikerne er skrekkelig paralysert på sidelinjen, enda mer handlingslammet enn deler av næringsmiddelindustrien som i det minste har klart å levere flere sukkerfrie produkter enn noen gang før.

Sukkerforbruket er fortsatt alt for høyt

For nettopp sukkerforbruket, til tross for at det går litt ned, er fremdeles alt for høyt. Tilgangen på sukker- og søppelmat er ubegrenset og uten noen som helst regulering eller kontroll, og selv om stadig flere interesserer seg for skikkelig mat slik VG skriver, så er det alt for mange som lever av søppelmat og som forvirres av alle meninger som er der ute om karbohydrater, fett osv., eller som rett og slett ikke bryr seg. Det er kanskje den største utfordringen for oss alle – at samfunnet deles i to, de som ikke bryr seg – og de som kan karbohydrat-, kaloritabeller og fettsyresammensetningstabellene utenatt.

Resultatet er et økende antall diabetikere, overvektige og pasienter med kostholds- og livsstilsrelaterte sykdommer. Ettersom politikerne ikke klarer å engasjere seg, så forsøker Kostreform å favne bredere i kampen for naturlig, skikkelig mat. Dersom du ønsker å engasjere deg i dette viktige arbeidet – så er det bare å ta kontakt med oss. Kampen for skikkelig, sunn, naturlig mat som gir deg et stabilt blodsukker og hormonell balanse, er uten tvil den viktigste kampen for bedre folkehelse. I flere kommende tiår. Her trenger alle gode krefter en felles plattform.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.