Vibram inngår forlik og betaler millioner av kroner til folk som har kjøpt barfotsko

Etter et grupppesøksmål i USA har nå Vibram gått med på å betale 22 millioner kroner.

Five_Fingers_shoes

BornToRun

Vibram som produserer de enormt populære FiveFingers-løpeskoene har gjort det veldig bra de siste årene, men nå kommer det litt motbør. Skoene som har vært produsert siden 2005 ble for alvor populære etter den bestselgende boken Born to Run gjorde minimalistisk fottøy trendy et par år senere, og det estimeres at over 70 millioner amerikanere har kjøpt barfotsko siden starten.

I 2012 ble Vibram saksøkt av en kunde som ikke mente de hadde dekning for måten de markedsførte skoene, og det er nettopp denne saken som nå er ferdig. Vibram har reklamert med at skoene styrker muskler i beina, bedrer balansen og forebygger skader med en mer naturlig løpeteknikk.

Det er ikke så mye god forskning på hvordan barfotsko påvirker brukerne. Blant de som er gjort finner vi en 2011-studie der to veldig erfarne løpere utviklet stressfrakturer etter å ha byttet over til Vibram-sko. I en annen studie som også kom ut i 2011 tok de 36 aktive løpere og byttet halvparten over til Vibram-sko. Resultatet etter 10 uker var at omtrent halvparten av Vibram-gruppa hadde inflammasjon i beinmargen, som er en forløper til stressfrakturer. Kun én person i kontrollgruppa hadde tilsvarende fordandring.

Uansett, Vibram har nå valgt å betale over 22 millioner i erstatning til kunder som har kjøpt skoene i god tro for å få saken ut av verden, og forandre måten de markedsfører dem. Mange som kjøper seg barfotsko blir anbefalt å ta det rolig i starten, og det gjelder fortsatt. Bruk sunn fornuft, så går det meste bra.

Hva syntes du om barforsko, og kjenner du noen som bruker det?

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.