Ny studie: C-vitamin beskytter ikke mot forkjølelse

Ifølge en ny gjennomgang fra Cochrane-forskerne er det lite sannsynlig at C-vitamin hjelper mot forkjølelse.

dwqdqdwq

Forkjølelse er den vanligste infekssjonssykdommen hos mennesker og de fleste av oss opplever å bli forkjølet flere ganger i løpet av et år.

De vanligste symptomene inkluderer nysing, snufsing, tett nese, sår hals, hoste, hodepine og trøtthet. Selv om det ikke er noe fasitsvar på hvor lenge du er forkjølet, pleier man å operere med rundt en uke.

Mens mange lar seg lure til å tro at en høy dose vitamin C vil forhindre deg i å bli syk, er dette ikke tilfelle.

Fakta eller fiskjon, hjelper vitamin C?

På 70-tallet publiserte tidligere Nobelprisvinner Linus Pauling en bok hvor han hevdet at høydosert vitamin C kunne forhindre forkjølelse. Selv brukte Linus 18 gram om dagen, noe som er 200 ganger mer enn det norske myndigheter anbefaler.

På den tiden fantes det ikke gode nok studier på området. Men siden da, har forskere viet mye tid til å finne ut hvordan vitamin C virker.

Vitamin C og immunsystemet

Vitamin C er en antioksidant og er viktig for å produsere kollagen i huden. Kollagen er det viktigste proteinet hos oss og holder hud og andre vev sterkt og bevegelig.

Selv om det er uvanlig i dag, kan for lite vitamin C over lengre tid føre til mangelsykdommen skjørbruk. Symptomene på det er blodig tannkjøtt, dårlig appetitt, vekttap og tretthet.

Konsentrasjonen av vitamin C er spesielt høy i immunceller og det er registrert et ekstra stort forbruk når immunforsvaret utfordres under en infeksjon (1).

Effekten på forkjølelse

I løpet av de siste tiårene har flere randomiserte-kontrollerte studier undersøkt om vitamin C har noen reell effekt på forkjølelse.

De kan oppsummeres med to ord: lite sannsynlig.

I en systematisk gjennomgang fra 2013 av 24 undersøkelser med nærmere 11000 delgagere slår forskere ved Cochrane-senteret fast at 200 milligram vitamin C eller mer, ikke reduserer forekomsten av forkjølelse (2). Konklusjonen er for øvrig den samme som i 2010 (3).

Forskerne merker seg likevel at det kan se ut som at vitamin C reduserer varigheten på forkjølelsesperiodene.

Ta med deg dette!

I korte trekk: antall perioder med forkjølelse i løpet av et år påvirkes ikke av vitamin C, men det kan være at du blir friskere en dag tidligere.

Funnene som er nevnt i denne artikkelen betyr ikke at vitamin C er bortkastet. Stadig flere studier peker eksempelvis på at det kan være nyttig for å redusere risikoen for hjerte- karsykdom og kreft (4).

Lurer du på hvor mye vitamin C maten din inneholder? (per 100 gram)

Guava 230 milligram
Solbær 159 milligram
Paprika, rød 140 milligram
Paprika, gul 130 milligram
Grønnkål 120 milligram
Paprika, grønn 120 milligram
Rosenkål 113 milligram
Persille 108 milligram
Molter 95 milligram
Brokkoli 70 milligram

 * Den norske matvaretabellen

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.