X-Run: Norges første hinderløp utfordrer vestlendingene

Sommeren er her! Nå kommer hinderløpene.

Ut i naturen - hinderløpene kommer!

Teknikk, pågangsmot og konsentrasjon – et hinderløp krever at du er på topp!

Hinderløpsesongen nærmer seg og Norges første konsept, X-Run, initiert av personlig trener og CrossFit-instruktør Eirik Solen, setter i år i sving tre løp – det første går av stabelen i Bergen 7. og 8. juni. Løperne skal ikke få vite hva som venter dem, men utfordrende blir det. I disse dager transporteres det tonnevis av tungt utstyr over fjellet. Er Bergenserne klare for dette? Gjengen bak X-Run har fått stor lokal oppmerksomhet, og gleder seg vilt til å finne ut hvem som er tøffest på vestlandet. 

Vi har sett det før i år: Råskinnet, det årlige gjørmeløpet til Ready i Oslo, ble utsolgt på rekordtid og interessen for Oslos Bratteste og andre tøffe løp har eksplodert. Hinderløp er siste nytt, og X-Run var den første norske konkurransen, som i fjor arrangerte et løp i Eidsvoll og et i Oslo. Denne gangen satser gjengen  og utvider til tre arrangementer – Bergen utfordres for første gang. X-Run samarbeider tett med CrossFit-miljøene, og for CrossFit-folk vil mange av utfordringene være kjente fra treningsøktene.

– Vi som jobber i X-Run jobber alle sammen i treningsbransjen og er idealister hva trening og helse gjelder. Vi har et genuint ønske om å bidra til at folk kommer i mer aktivitet og at man skal leve litt, gjerne utenfor sin egen komfortsone i blant. Derfor ønsker vi  å utfordre folk på en måte som skaper glede. Vi vet at det å forsere hinder, uansett type, gir en mestringsfølelse og bringer barnet frem i oss. Vi ønsker å sende et signal om at det er viktig å kunne bevege seg i terrenget, det er viktig for å opprettholde en god fysikk og ikke minst også en god mental helse. Aktivitet som dette gir en noe, kanskje mye mer enn det man tenker over. Videre ønsker vi å utfordre folk på alle tenkelige måter, deres utholdenhet, deres styrke, koordinasjon og balanse samt ens vilje til å kjempe. De fleste vil merke at det bor litt mer i en selv enn det man kanskje trodde, sier  X-Run-gründer Eirik Solen til Fitnessbloggen.

X-Run 2013 - Norges første hinderløp

Ut av komfortsonen. Militær bakgrunn til tross, gjengen fra CrossFit Oslo ser ikke ut til helt å ha løsningen på hvordan de skal løse dette hinderet … (Fra X-Run 2013)

Eirik er selv en av Norges desidert barskeste CrossFit-utøvere, og kom på andreplass i konkurransen «The Battle of London» tidligere i år i mastersklassen (40+).  Han kjører ofte treningsøkter på CrossFit Oslo, ved siden av å jobbe som personlig trener.

Hvordan føles det å ta med konseptet «hjem» til Bergen? Og hvordan er responsen?

– Jeg har helt siden oppstarten hatt som mål å komme til Bergen. Her er det en fantastisk natur som passer godt inn i vårt konsept. Videre er det interessant å se om bergenserne er så tøffe som de sier selv og skryter på seg, sier bergenseren Eirik som gleder seg til å utfordre sine egne på hjemmebane.

– Responsen er veldig bra, men det er fremdeles plass til flere og interessen har økt sterkt den siste tiden, så vi håper på fullt hus. Nylig fikk X-Run en stor omtale i Bergens Tidende, som satser stort på å dekke nye treningstrender. Så hvor mange eplekjekke bergensere sitter fremdeles på gjerdet? En kjent sak for arrangører av løp og konkurranser i Norge, spesielt nye arrangementer, er at mange venter med å melde seg på i siste liten.

Hva venter deltakerne? Må man stille lag, eller kan man også løpe individuelt?

– Deltagerne skal ikke vite hva som venter i løypen. Men vi kan love hinder av ulike slag, vi bruker høye vegger, balanseelementer, vannelementer og mye mer. Den ene dagen er for lag, den andre for individualister. Lagene kan være på tre personer. Men er man større grupper, for eksempel fra bedrifter, så går det helt fint det også, vi ordner det slik at disse starter samtidig. Løpet er lagt opp over to runder á 5 kilometer, og det vil ta en god time å gjennomføre. I år kan du som individuell deltaker velge om du vil løpe en eller to runder, dermed får vi med oss flere. Lagene løper to runder.

Du kan delta individuelt - X-Run åpner.

Du kan delta individuelt – X-Run er lagt opp både for individuelle og lag som kamerater, treningskolleger, bedrifter og andre.

Hinderløp er spesielt populært i CrossFit miljøene, men hva med det tradisjonelle «løpsmiljøet»? Det er en stor løpebølge om dagen, klarer dere å hente deltakere derfra?

– I dag kommer det mange deltagere fra CrossFit miljøene, samt militæret. Det virker som denne konkurranseformen treffer dem bra og de liker å bli utfordret på vår «røffe» måte. Men vi trekker folk fra alle deler av befolkningen. Det handler bare om å få folk oppmerksomme  på at nå er det noe nytt på gang, vi finnes der ute og at dette ikke er så skummelt eller krever så mye som noen tror. De aller fleste kan være med på dette så lenge de kan løpe litt. Jeg tror absolutt at får med oss noen fra løpsmiljøene, og blir dette første løpet vellykket – så kommer det enda flere neste gang! Det handler om å prøve det, det er ikke verre enn det.

Hvilke andre løp (av mer tradisjonell karakter) arrangeres i Bergen?

– Det finnes mange løp i Bergen og noen trekker mange deltagere. «Stoltzekleiven» opp, eller bare «Stoltzen» på bergensk, trekker flere tusen hvert år. Dette er jo selve kongen av motbakkeløp. Helt jævlig spør du meg, har vært med to ganger og man «dør» litt på vei til toppen. Egentlig vanskelig å forstå hvordan dette er blitt så populært, det arrangeres på høsten og det pleier å være surt og kaldt, og man skal da forsere over 300 høydemeter på rundt 900 meter.

«Stoltzen» markedsfører seg som verdens bratteste løp. Også dette løpet merker stor pågang i år, faktisk brøt serveren til påmeldingen ned og klarte ikke håndtere registreringen. Løpet går av stabelen i slutten av september (26.-27.09).

Men av hinderløp, så er altså X-Run, det første som arrangeres i Bergen. Gjengen er stolte over å klare å presentere konseptet sitt på Vestlandet, og venter deltakere fra hele landet.

X-Run-sjef Eirik Solen

Smaken av et gjennomført løp … Eirik Solen (41) er tydelig fornøyd med egen innsats. Er du klar?

Som leser av Fitnessbloggen har du mulighet til å vinne billett! Les mer nederst på siden. 

X-Run legger også løp til Oslo i august, og – av alle steder, Eidsvoll i juni.

Er det litt ambisiøst å legge et løp til Eidsvoll – hvem sikter dere mot her?

– Kanskje litt, men det passer så utrolig fint å ha det nettopp i Eidsvoll. Vi arrangerer løpet på et sted som gjør hele løpet til en flott naturopplevelse. Men Eidsvoll ligger egentlig veldig sentralt plassert. Innenfor en times kjøring har vi Oslo, Jessheim, Kløfta, Gardermoen, Kongsvinger, Gjøvik, Hamar, Hønefoss og Lillehammer. Folk er helt klart villige til å forflytte seg litt dersom løpet er spennende nok – og det skal vi gjøre alt vi kan for å sikre!

Det er flere hinder- og utfordrende løp denne sommeren. Det amerikanske konseptet Warrior Dash kastet inn håndkledet i fjor, i år kommer nykommeren «Thougest» – hvor mange er det marked for? De kommer ganske tett på hverandre?

– Vi var først ute i Norge og registrerer at flere er kommet på banen etter det. Vi er mest opptatt av å levere en konkurranse og opplevelse som skal gi folk en stor opplevelse, og er mindre opptatt av hva konkurrentene driver med. Jeg tror det er marked for de som er seriøse og som klarer å levere fra gang til gang. Vi har vist at vi er her for våre deltagere og vil strekke oss langt for å gi dem en flott dag ute i skogen.

Fitnessbloggens lesere har anledning til å vinne to billetter – hvor vil du delta?
Bergen, Eidsvoll eller Oslo? 

Send oss et bilde der du gjør noe gøy og utenom det vanlige på trening! Bilde kan du lenke i kommentarfeltet eller poste på instagram med #fitnessbloggen #xrun2014.

Fortell samtidig hvilket løp du ønsker billett til.

Løpsdatoene for årets X-Run er:

BERGEN 7.-8. juni
EIDSVOLL 21.-22. juni
OSLO 16.-17. august

Les mer på www.x-run.no

Se en video fra fjorårets løp her

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.